След 15 години на разочарование Северна Македония най-накрая получи зелена

...
След 15 години на разочарование Северна Македония най-накрая получи зелена
Коментари Харесай

В Politico излизат със защита на македонска история и език срещу България

След 15 години на отчаяние Северна Македония най-сетне получи зелена светлина от Европейски Съюз тази година, с цел да стартира договаряния за участие - единствено с цел да й бъде показана алена светлина на идващ кръстопът, написа Politico.

Преговорите за участие лишават години и се концентрират върху безразборните въпроси по отношение на готовността на страната да се причисли към блока. Но България задържа старта на тези диалози с претенции, които повдигат много друг въпрос: Какво е език?

Според София езикът, който се приказва в Северна Македония, въобще не е обособен език, а районен вид на българския. Скопие отхвърля това, а също по този начин отхвърля настояването на София да се подчини на това мнение, преди да стартират договарянията.

Ветото на България раздразни дипломати от други страни от Европейски Съюз, защото двустранен спор задържа ход, за който всички членове се споразумяха, и стопират това, което мнозина виждат като стратегически приоритет - увеличение на въздействието на Европейски Съюз в балканските съседи, където съперничещи сили като Русия, Турция, Китай и арабските страни от Персийския залив са все по-активни.

Но това е нищо спрямо възмущението в Северна Македония.

" Ако някоя нация в Европа би трябвало да избира сред своята еднаквост и присъединението си към Европейски Съюз, тогава има нещо неправилно в този набор от варианти ", съобщи вицепремиерът на Северна Македония Никола Димитров пред Politico.

Подобно на мнозина, той вижда езиковия спор като въпрос на национална еднаквост.

" Кои сме ние си е наша работа. Това е въпрос на македонския народ. Смятаме, че това никога не би трябвало да е причина за нашето европейско бъдеще ", сподели Димитров.

" Тук също има залог за Европейския съюз ", сподели той. " Решението за започване на договаряния за присъединение беше абсолютно. Начинът, по който Европа се оправя с това, ще изпрати обръщение до целия район по отношение на достоверността на процеса. "

За Северна Македония българското несъгласие е удар под кръста. Страната, може би най-нетърпеливият претендент за участие в Европейски Съюз, едвам неотдавна преодоля друго предизвикателство пред своята еднаквост и присъединение към блока.

През 2019 година страната промени името си, с цел да позволи спор с Гърция, която твърди, че страната е узурпирала името на нейния район в северна Македония. След това Атина анулира ветото си върху присъединението на Скопие към Европейски Съюз и НАТО.
 Заев още веднъж разгласи - няма да се предаваме, ние сме македонци, говорещи македонски език
Заев още веднъж разгласи - няма да се предаваме, ние сме македонци, говорещи македонски език

Ще чака да минат изборите в България, а българското му изявление било за българите

" Лингвистичен инженеринг "

Всички 27 държави-членки - в това число България - се съгласиха да стартират договаряния със Северна Македония и Албания през март, без да са налице условия.

Но България изпрати меморандум до останалите 26 страни, настоявайки, че документите на Европейски Съюз би трябвало да признаят, че " формалният език, употребен в днешна Република Северна Македония, може да се преглежда единствено като писмена районна норма на българския език ".

Българският външен министър Екатерина Захариева също по този начин съобщи, че Северна Македония не извършва контракт за добросъседство от 2017 година и че Скопие има политики, учредени на ненавист към България.

" Никой не оспорва правото им да се самоопределят като нация и да назовават ​​езика си по този начин, както им харесва. Но не можем да се съгласим, че това право ще се основава на ненавист, кражба на история и отказване на България ", сподели Захариева предишния месец.

България ръководи региона, който през днешния ден е Северна Македония в продължение на няколко интервала от историята до 1940 година, когато става самоуправляваща се част от Югославия.

Някои български националисти в никакъв случай не съумяват да преодолеят това. И затрудненото държавно управление на премиера Бойко Борисов, което дълго време е последовател на присъединението на Северна Македония към Европейски Съюз, промени своя звук, до момента в който се пробва да успокои дребната националистическа партия Вътрешна македонска революционна организация в ръководещата коалиция преди изборите следващата година.

В резултат на това българският меморандум хвърля исторически изказвания. Наред с други, той твърди, че македонската еднаквост е основана изкуствено от комунистическото югославско държавно управление и че защото комунизмът е надвит в Европа, той не би трябвало да се внася в Европейски Съюз от Северна Македония.

" Процесът на разширение не би трябвало да легитимира етническия и езиков инженеринг, който се е състоял при някогашни властнически режими ", написа в меморандума.

Захариева упорства, че София не е минала към опълчване на присъединението на Северна Македония към Европейски Съюз - само че е срещу започването на договаряния за участие в този момент.

Език против акцент

Когато Македония е република в социалистическа Югославия, на нейните водачи е разрешено да дефинират личната си еднаквост, което включва стандартизиране на езика.

Българският и македонският език си остават разбираеми, само че това е казусът с доста славянски езици, които се приказват в страни, които граничат между тях.

Петър Тодоров, македонски историк, счита, че страната му е дейно осъдена за това, че е относително млада нация. Той споделя, че е неуместно да се третира страна по друг метод, единствено тъй като нейните предшественици не са отделили идентичността си от българите задоволително рано.

" Създаването на македонска национална еднаквост не се разграничава от основаването на която и да е национална еднаквост в международен мащаб. Да се каже, че етническата еднаквост на Македония е основана единствено с политически декрет през 1945 година, няма съображение в актуалната просвета ", изяснява той.

Плюс това, по-голямата част от актуалните европейски страни - като се изключи някогашни империи като Англия, Франция и Германия или скандинавските страни - кодифицират своите писмени и общоприети модерни езици през 19 и 20 век.

В последна сметка нито " езикът ", нито " диалектът " не са ясно дефинирана категория и е малко евентуално разногласието да бъде позволен от лингвисти.

Северна Македония и България в действителност имат конгрес за разрешаване на най-малко някои от техните различия: Двете страни сътвориха взаимна историческа комисия през 2017 година, с цел да се спогодят за взаимно допустими тълкования на исторически персони и събития. (Техните различия включват, наред с други и народен воин, който и двете страни настояват за собствен.)

Но това надалеч не е бърз развой.

" И двете страни през последните десетилетия сътвориха разкази, които са крепко вкоренени в съзнанието на българския и македонския народ ", споделя Стефан Дечев, български историк. " Да чакаме да разгадаем тези проблеми до декември е неуместно. "

Нарастващо неспокойствие

Този месец трябваше да се организира първата междуправителствена конференция сред държавите-членки на Европейски Съюз и Северна Македония. Това е основна стъпка в процеса на присъединение, само че в този момент наподобява, че това няма да се случи.

А разходка из Скопие демонстрира, че предизвикването на България към македонската еднаквост в последна сметка може да провокира националистически настроения и от другата страна на границата.

Дясното държавно управление на Никола Груевски организира по този начин наречената " антична " политика по време на властта си от 2006 до 2016 година, като на процедура трансформира столицата в националистически тематичен парк като отговор на непрекъснатите провокации, ориентирани към македонската еднаквост. Те ускориха напъните си, откакто Гърция наложи несъгласие за присъединението на страната към НАТО през 2008 година

В резултат на това в целия град се появиха големи монументи на всяка историческа фигура, за която Северна Македония има право да претендира - от Александър Велики до св. Кирил и Методий, първосъздатели на последващата кирилица.

Междувременно в Северна Македония нараства разочарованието от бавния ритъм на процеса на присъединение към Европейски Съюз. Мнозина споделят, че въпреки да желаят участие в Европейски Съюз за страната, им е писнало тясната еднаквост да се подлага на съмение на всяка крачка.

" Езиковият въпрос е значим за нас ", споделя Трпе Ристоски, 49-годишен. " Нашият език е македонски и няма да приемем нищо друго. Обикновените хора не могат да повлияят на политиката, само че не мога да приема, че езикът не е македонски. Всичко останало е изкуствено. "
 Заев протяга ръка на Св. Климент Охридски пред Европейски Съюз и Организация на обединените нации Обновена
Заев протяга ръка на Св. Климент Охридски пред Европейски Съюз и Организация на обединените нации

Като доказателство, че " македонците и македонският език са вписани в съкровищницата на международните нации и езици "

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР