След 13-годишна пауза писта София“ се завърна на пътен възел

...
След 13-годишна пауза писта София“ се завърна на пътен възел
Коментари Харесай

Румен Дунев: Водим преговори с инвеститор за писта край Божурище

След 13-годишна пауза писта " София “ се завърна на пътен възел „ Бояна “ и на 24 септември надпреварата бе  първи кръг от националния пистов шампионат. Днес в Пресклуб „ България “ гостуваха спечелилите в обособените серии –  Филип Бояджиев с Мазда 323  в най-атрактивната серия Макси, Александър Антов в серия Спорт с Хонда Сивик, Иван Влъчков със същия автомобил в серия Туринг и Дончо Дончев в серия Лада. И четиримата водачи показаха своето удовлетворение от отличната организация на надпреварата, от положението на трасето и многото фенове. Те подчертаха, че  преди години като деца са гледали тези надпревари, мечтали са да станат първенци и в този момент детската им фантазия е станала действителност.

Председателят на БФАС Румен Дунев благодари на кмета на Столична община Йорданка Фандъкова и нейния екип за цялостното подпомагане в организацията на проявата.

„ От общината ни споделиха, че такава демонстрация се провежда за 6 месеца. Ние я направихме за 4 дни – с помощта на съдействието на нашите сътрудници, на състезателите и на маршалите на надпреварата “, изясни Дунев.

Румен Дунев сподели пред репортерите, че е имало протест на проявата от някои български състезатели, само че този проблем идната година ще бъде решен, като се поканят задгранични водачи.

„ Ще синхронизираме календара ни с този на прилежащите страни и следващата година ще поканим водачи от Румъния, Сърбия, Гърция и Северна Македония. Трасето под Бояна е доста положително, само че ние се надяваме да имаме същинска писта за автомобилни надпревари и подготовка на водачите. Водим договаряния с действителен вложител за построяването на писта край Божурище. Надявам се доста скоро договарянията да приключат сполучливо и да обявим новината пред медиите “, съобщи Дунев и благодари особено на Дияна Русинова – ръководител на Европейския център за транспортни политики за огромната поддръжка при организирането на писта " София “. Тя добави, че автомобилният спорт може доста да помогне за сигурността по пътищата.
 Оспорвани борби на „ Писта София 2022 ” дефинираха спечелилите Оспорвани борби на „ Писта София 2022 ” дефинираха спечелилите
„ Помогнахме на БФАС, тъй като отвред имаха спънки. Видяхме, че имат голямо предпочитание всичко да бъде направено по разпоредбите и надпреварата да бъде безвредно както за водачите, по този начин и за феновете. В наше лице те постоянно ще имат значим сътрудник “, сподели Русинова и акцентира, че България е единствената страна от Европейския съюз, която няма център за образование на водачи.

Накрая Румен Дунев  разясни, че БФАС е историята на автомобилния спорт в България и води диалози с Международната автомобилна федерация (ФИА) за участие и оттова - приемане на лиценз за образуване на интернационалните надпревари.

„ Лицензът би трябвало да бъде у този, който провежда надпреварите. И това е БФАС. Рали „ България “ е емблематично съревнование за нашата страна, то би трябвало да бъде в пъти по-добре проведено от писта „ София “. Необходимо е съществено финансиране, работим  интензивно в тази посока  и се надявам скоро феновете на автомобилния спорт още веднъж да следят най-хубавите водачи в света на рали „ България “, изясни Дунев.

Гледайте спорт на MAX с най-вълнуващите надпревари от MotoGP, WRC, NASCAR и Supercars, онлайн, единствено в ефира на MAX Sport.
Източник: sportal.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР