След 11 години начело на Партията на европейските социалисти Сергей

...
След 11 години начело на Партията на европейските социалисти Сергей
Коментари Харесай

Рекордьорът в битки за България и Европа

След 11 години отпред на Партията на европейските социалисти Сергей Станишев няма да кандидатства за нов мандат. Причината за решението му е сривът в доверието към Българска социалистическа партия, нейният европейски отбой и неналичието на легитимация, която да й даде правото да издигне президент на левицата в Европейски Съюз.

Въпреки персоналния си престиж, Станишев слиза от президентския пост. Самият той не скри горчивината си, когато изясни, че  " една партия не може да назначи президент на ПЕС, само че също по този начин не можеш да бъдеш президент на ПЕС, в случай че нямаш зад тила си мощна и авторитетна партия ".

 Сергей Станишев: Няма да се кандидатирам за президент на ПЕС, Българска социалистическа партия загуби доверие Виж още

Сергей Станишев се отдръпва като рекордьор. Освен единствен ляв министър председател с цялостен мандат след измененията в България и ръководител с най-продължителен мандат в Българска социалистическа партия - 13 години, той вече е и най-дълго управлявалият европейското ляво семейство - 11 години .

С какво ще запомним влиятелната за България страница, преди да я прелистим в средата на октомври, когато в Берлин ПЕС ще организира своя избирателен конгрес?

Освен с имидж, в продължение на 11 година Станишев работеше за страната си и с действителни дейности. Той помагаше на всеки български министър председател, без значение постоянен или длъжностен, в връзката с Брюксел, с еврокомисарите, изключително с тези от лявото семейство.

Цяло знамение е, че откакто Българска социалистическа партия стартира да се отдалечава от европейската си еднаквост, Станишев съумя да остане водач на европейската левица - с помощта на персоналния си престиж и макар неналичието на поддръжка от управлението на личната си партия.

Особено след изявленията на Корнелия Нинова, че желае да подражава на Виктор Орбан, за левия консерватизъм, че левицата би трябвало да завие към обичайния националистически терен, в ПЕС се чуха доста мощни гласове за заледяване на участието на Българска социалистическа партия и даже за нейното изключване. Именно поради престижа и персоналното покровителство на Станишев това не се случи.

По време на абсурда с Истанбулската спогодба той се застъпи в София да бъде изпратена задача за решение на въпроса, вместо да се стига до заледяване.

На европейско равнище Станишев изнесе няколко основни политически борби .

По време на финансовата рецесия, когато всички настройки бяха Гърция да бъде изхвърлена от Еврозоната, тъкмо левицата направи всичко допустимо да избави и Гърция, и Еврозоната. Тогава финансовият министър на Германия Волфганг Шойле и десницата, бяха безапелационни, че Гърция би трябвало да остане отвън борда, само че със мощното въздействие на Станишев и левицата това не се случи.

Първо на равнище Европейски съвет с гласовете на Франсоа Оланд и Матео Ренци. А на равнище Германия под напън на европейската левица тогавашният водач на социалдемократическата партия Зигмар Габриел се опълчи в държавното управление и Ангела Меркел отстъпи. Тя не послуша Волфганг Шойле, Гърция беше избавена и остана в Еврозоната .

Втората персонална идея на Станишев беше концепцията за общ претендент за ръководител на Европейската комисия . Целта беше в избора да се внесе мажоритарност. Като президент на ПЕС, Станишев организира две доста мощни акции. През 2014 година с Мартин Шулц, когато направи европейско турне с него, и през 2019 година с Франс Тимерманс. Тогава в доста сложна за левицата обстановка всички предвидиха победа на крайната десница, за Макрон и за Зелените. За левицата предричаха трето-четвърто място. В тази среда, с дейното присъединяване на Станишев, левицата направи доста безапелационна акция, по време на която целият щаб на Тимерманс беше ситуиран в централата на ПЕС. В резултат, социалистите освен резервираха второто място, а и сърцата на хората, съгласно които същинският победител беше точно Тимерманс. Той надви над претендента на ЕНП Манфред Вебер при всички типове диспути и за европейците нямаше никакво подозрение кой е подедителят.

Успехът сложи левицата в доста мощна преговорна позиция . Тъй като десницата непременно искаше да резервира председателското място в Европейска комисия, само че нямаше по какъв начин да наложи кандидатурата на Вебер, другият мощен човек дружно с претендента Тимерманс - Сергей Станишев, получи предложение да седне в председателското кресло на Европейския парламент. Сделка, която той отхвърли в името на единството в европейското ляво семейство и общите правила, които с Тимерманс отстояваха в акцията.

Тимерманс запомни отношението на Станишев и отхвърли му за договорка. В резултат на това през днешния ден той не крие извънредно топлите си усеща към България и желанието си да оказва помощ по всички способи за Зеления преход. Доказателство за това беше и първото му посещение в София през 2021 година

Знакова за Станишев стана и огромната борба за европейския дирек на обществените права . Инициативата беше на настоящия претендент за негов правоприемник отпред на левицата Стефан Льовен. Бившият министър председател на Швеция я наложи като разгласа на съвещание на Европейския съвет, с цел да се трансформира по-късно в идея на цялата европейска левица. Целта на стълба беше да промени погледа върху Европейски Съюз и вместо единствено като на обединен пазар, върху него да се огледа надалеч по-човеколюбиво, през обществения взор за обективна Европа с права на служащи, чиновници и контролиран пазар на труда. От тази самодейност стартира и битката за обща минимална работна заплата в границите на Общността.

Друга основна борба Станишев организира по време на огромната коронавирус рецесия . Тогава левицата се пребори за Плана за възобновяване , изведен пред скоби от ръководителя на Европейска комисия Урсула фон дер Лайен в нейната трета тирада за Състоянието на Съюза. Налагането на концепцията за общ оздравителен фонд провокира изчерпателен спор. Повечето северни страни настръхнаха против Юга, тъй като не желаеха да се харчат пари. Против беше и тогавашният финансов министър на Германия Олаф Шолц. В спешната обстановка Сергей Станишев сплоти левите водачи за общ глас в Европейския съвет и по този начин всички дружно съумяха да убедят Европейски Съюз за споделена борба с световния проблем. В последна сметка Планът стана действителност, а общата му стойност, както на 14 септември посочи и Урсула фон дер Лайен, е в размер на 806 милиарда евро. В речта си за Състоянието на Съюза тя разгласи, че с помощта на този фонд европейската стопанска система към този момент се възвръща до равнищата отпреди коронавирус рецесията.

Освен стопански, следствията от това са и политически. Планът се трансформира в голяма стъпка към задълбочаване на европейската интеграция - за пръв път се стигна до издаване на общ дълг на Европейския съюз .

Сергей Станишев работи и за успеваемостта и сплотяването на лявото семейство. Той вкара работещ механизъм за координационни срещи на левите министър председатели преди съвещанията на Европейския съвет и те започнаха да отстояват общи леви решения. Така стартира борбата за обществения дирек, и тази за детската и младежка гаранция, по този начин стартира и борбата за Плана за възобновяване.

На тези срещи Станишев канеше еврокомисарите, председателката та парламентарната група на социалистите в Екологичен потенциал, както и починалия към този момент Давид Сасоли, в качеството му на ръководител на Европейския парламент.

Когато през 2011 година Станишев беше определен за президент на ПЕС, лявото политическо семейство имаше двама министър председатели от 27 членки . Сега то има 9-има еврокомисари, 6-има министър председатели, а в още 6 държавни управления взе участие съдружно . Социалистите са и със мощен вицепрезидент на Европейската комисия в лицето на Франс Тимерманс.

Сергей Станишев направи доста и с цел да поддържа акциите на някои основни леви министър председатели . Той застана до Антонио Коща в три акции в Португалия. Помогна на Педро Санчес в Испания, и на Стефан Льовен в Швеция. Успявайки да ускори престижа им в Европейския съвет, той ги нарежда и като национални водачи в личните им страни. Помагал е и в Централна, и в Източна Европа - в Полша и Румъния, както и особено в Западните Балкани.

Станишев изигра основна роля за съглашението сред Гърция и Северна Македония . След като ПЕС избави Гърция от банкрут, Алексис Ципрас беше безпределно длъжен - и персонално на Станишев, и на европейските социалисти, като политическо семейство. Тогавашният гръцки министър председател стартира да върви на техните координационни срещи преди съвещанията на Европейския съвет. Министър-председател от лявото европейско семейство беше и Зоран Заев. Още при започване на измененията в югозападната ни съседка Станишев взе участие в 40-хиляден протест против Никола Груевски. След това Заев зае премиерския пост в Северна Македония и с посредничеството на Станишев също се включи в координативните срещи на левите министър председатели. На една такава - по време на българското европредседателство, Заев дойде дружно с Ципрас, като двамата дадоха явен сигнал, че има прогрес за подписването на Преспанското съглашение. Така европейските социалисти способстваха за бързото решение на разногласието.

Сергей Станишев се наложи и като политик, който отстоява човешките права и пази демократичните полезности . Той пътува три пъти до Турция в отбрана на задържания съпредседател на Демократичната партия на народите Селахатин Демирташ. Станишев стачкува пред пандиза, участва и на правосъдния развой против него. Президентът на ПЕС посети и бежански лагери в Ливан, беше и при кюрдите от Северен Ирак, с цел да стачкува против Ислямска страна, взе участие и в задачи в Израел и Палестина. При започването на войната влезе и в бежанските центрове на границата сред Полша и Украйна.

За изключителния късмет българин да заема една от най-влиятелните позиции в европейската политика все по-често ще приказваме в минало време. По-важен е въпросът за какво се стигна дотук. Българска социалистическа партия получи редкия късмет като посткомунистическа партия, да излъчи президент на ПЕС. При настоящето й положение, това няма да се повтори. А тъкмо в този момент и Европа, и България имат потребност от завой наляво - смели леви решения могат да дадат решения на рецесиите. И тъкмо по тази причина в този момент Станишев трябваше да е отпред на ПЕС. Не поради Българска социалистическа партия, а поради България.
Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР