След 10 месеца очакване съдът публикува мотивите си за оправдателната

...
След 10 месеца очакване съдът публикува мотивите си за оправдателната
Коментари Харесай

Убийството в Борисовата градина: С какви мотиви беше оправдан Йоан Матев?

След 10 месеца очакване съдът разгласява претекстовете си за оправдателната присъда на Йоан Матев. Миналият март магистратите го оповестиха за почтен за убийството на Георги Игнатов в Борисовата градина в София.

Мотивът е, че „ няма директни доказателства да е причинител ”. Двама от общо петимата членове на правосъдния състав обаче подписаха присъдата с изключително мнение и считат, че подсъдимият е отговорен.

След 10 месеца очакване на претекстове от съда и седем години, откакто племенникът му е погубен, Илиян Георгиев е сигурен, че магистратите са позволили неточност.

„ Това е случай, в който полицията е събрала голямо количество безспорни, несъмнени доказателства, че Йоан Матев е умъртвил Гого. На 2 юни в 11:43 часа Йоан Матев е пристигнал тук и е намушкал Гого в региона на сърцето ”, споделя Илиян Георгиев, вуйчо на убития Георги Игнатов.

Софийският градски съд обаче показва в претекстовете си, че „ липсват доказателства, установяващи връзка на подсъдимия с фактическото осъществяване на убийството ”. По тъкмо – няма следи от Йоан Матев по оръжието или тялото на жертвата, а наличието му на мястото на престъплението не значи, че е причинителят.

„ Клетките от операторите го заковават навръх мястото, на пейката в 11:43 часа, плюс-минус някакви секунди. Няма никой различен по това време. Йоан Матев се демонстрира няколко секунди по-късно, откакто е направил закононарушението. Залавят го камерите на БНР ”, изяснява още Илиян Георгиев.

Според болшинството от 5-членния правосъден състав, т.е. трима души, главният очевидец против Йоан – брат му Марсел, първоначално е дал показания против него и е разказал в детайли по какъв начин е осъществено убийството, а най-после ги е завел и до оръжието, без „ да е авансово предизвестен, че не е задължен да свидетелства ”. Затова и всичко казано от него не се взема под внимание. Думите на Марсел обаче са главната причина другите двама от правосъдния състав да подпишат присъдата с изключително мнение. Единият е ръководителят на състава Руси Алексиев.

„ Правата на очевидеца да не дава показания заради един стеснен кръг от свои доста близки родственици или лица, с които живее в общуване, в действителност пораждат едвам тогава, когато лицето бъде конституирано като очевидец, т.е. когато то влезе в процеса под тази форма ”, изясни Руси Алексиев, ръководител на правосъдния състав.

Така думите на Марсел, които уличават Йоан, съгласно малцинството в правосъдния състав са кадърен доказателствен материал.

„ Относно ножа, ние, малцинството, намираме, че той е несъмнено потвърдено с изключение на, че е оръжие на закононарушението, а и че е принадлежал на подсъдимия, защото намирането му и приобщаването по делото става още веднъж въз основа само и единствено на дадените сведения от брата на подсъдимия ”, изясни Руси Алексиев.

Решението на Софийския градски съд не е дефинитивно и се чака скоро да стартира на втора инстанция – в Апелативния съд.

„ В последна сметка аз не мога да споделям какво съдът би трябвало да отсъди, само че аз имам вяра, че съдът не може да отсъди друго от отговорен ”, разяснява Илиян Георгиев.

Екип на NOVA потърси за коментар и юриста на подсъдимия Ина Лулчева. Тя отхвърли подобен с аргумента, че да се разясняват претекстовете на съда в неприключил развой е несериозно и би могло да повлияе на магистратите от Апелативния съд.
Източник: novinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР