Слави Трифонов призна, че от 20 години е приятел с

...
Слави Трифонов призна, че от 20 години е приятел с
Коментари Харесай

Едно ферари в "Делта хил" или какво свързва Слави Трифонов и Орлин Алексиев

Слави Трифонов призна, че от 20 години е другар с Орлин Алексиев - един от най-доверените хора на Бойко Борисов в Столичната община. Именно Алексиев евентуално дирижира икономическите ползи на партията. Това става посредством хора във властта, свързани с комплекса "Делта хил " и строителната компания ДЛВ.
" Той е единствено мой другар. С него се познаваме от 20 години. Той е един от хората, които дадоха ферарито, което не възпламени. Една от аргументите да сме другари е, че не си приказваме за политика. " Така Слави Трифонов отговори по време на изявлението си за " Дарик радио " на въпроса дали се познава с Орлин Алексиев - една от фигурите, за които се счита, че стоят зад политическия план " ИТН ", и действително ръководи икономическите ползи на партията.

Самият Трифонов за първи път обществено не отхвърля, че познава Алексиев, само че споделя, че двамата са единствено другари от дълги години. И твърди, че не знае с какво се занимава той.

" Приказките на Слави, че не знае с какво се занимава Орлин Алексиев, са приказки от шипковия шубрак ", сподели един от напусналите Има Такъв Народ депутати - Светлин Стоянов. И добави: " Името Орлин Алексиев е алената линия, която ме накара да напусна " ИТН ". Крайно решение взех в неделя след изявлението на Трифонов. "
Реклама
Разводът на партията на Слави Трифонов с останалите три партии от ръководещата коалиция породи разнообразни догатки за аргументите, заради които шоуменът реши да изтегли министрите си от властта. Самият той даде две пояснения за крайното си решение - въпросът с ветото върху Северна Македония и констатациите му, че " в страната няма пари ".

Неговите съпартийци, които напуснаха парламентарната група на " ИТН " (ИТН) обаче, акцентират други аргументи. Министърът на спорта Радостин Василев, който подаде оставка от поста след решението на Трифонов, в понеделник разгласи, че напуща партията дружно с още петима депутати от Има Такъв Народ, разгласи посочената от него причина за Северна Македония за " безусловно измислена ". Той допусна, че претекстът е различен и той е обвързван с министерството на районното развиване (МРРБ), което се оглавяваше също от министър на Има Такъв Народ - Гроздан Караджов.

" Причината е, че не могат да бъдат осъществени финансови ползи, свързани с Министерство на регионалното развитие. Тошко Йорданов да каже дали са получавали финансови облаги от структури, които са обладали районното министерство ", прикани Василев, като загатна името на Орлин Алексиев, който по думите му има ползи в Министерство на регионалното развитие.

Друг народен представител от Има Такъв Народ - Георги Георгиев, също напуснал парламентарната група, разказа скица, разказана му от строители, съгласно която, с цел да получат утвърдените с решението на Народното събрание средства за ремонт на пътищата, компаниите е трябвало да заделят по 5% за първото заплащане. А пък за публичните поръчки за същото даде за образец друга скица, съгласно която, с цел да получат тези поръчки, притежателите на компании " се срещат с хора в комплекса " Делта хил " (край София - бел. авт.), където им споделят изискванията, след което се срещат с Алексиев и той от своя страна предава на Караджов имената на верните компании ", описа Георгиев.
Имотното положение на Слави Трифонов е загадка, тъй като той отхвърля да подава декларация за имуществото си пред КПКОНПИ, макар че като водач на Има Такъв Народ е длъжен по закон да го прави. Реклама Кой е Орлин Алексиев
Орлин Алексиев беше три мандата общински консултант от ГЕРБ и ръководител на основната бюджетна комисия в СОС, която разпределя и ръководи бюджета на общината. Към оня миг той беше над 1 милиарда лева Като подобен имаше и огромна власт върху общинските съветници от ГЕРБ. Считаше се и за непосредствен до някогашния министър председател и водач на ГЕРБ Бойко Борисов. На последните локални избори през 2019 година обаче се отхвърли да се кандидатира още веднъж за общински консултант. Според депутати от ГЕРБ - поради обтегнатите си връзки със столичния кмет Йорданка Фандъкова. Нещо повече - тогава от партията на Борисов твърдяха, че това е било едно от изискванията на Фандъкова, с цел да се кандидатира още веднъж за поста.

През 2017 година името на Алексиев се свързваше с желанието да се сътвори нов десен план на мястото на разпадналия се Реформаторски блок под егидата на Гроздан Караджов , който беше народен представител от квотата на гражданския съвет на блока. Тогава Караджов се опитваше да събере представители на десни обединения, като съгласно участници в няколкото безуспешни срещи те са били финансирани от Алексиев. Идеята тогава се провали, тъй като водачите на част от десните партии заподозряха, че задачата е да се сътвори план, който да бъде патерица на ГЕРБ след парламентарните избори през 2017 година
Орлин Алексиев дълги години отговаряше за финансите на Столичната община и се смяташе за доста непосредствен до Бойко Борисов Фотограф: Цветелина Белутова
След това политическите упоритости на Алексиев започнаха да се свързват с групировката на Слави Трифонов. Близки до неуспелия претендент за кмет на София Мая Манолова твърдяха преди три години, че против поддръжка за кандидатурата й Трифонов е изискал той да предложи претендентите за общински съветници в листата й, само че подозренията бяха, че в огромната си част те ще бъдат посочени действително от Алексиев. Манолова обаче отказала. Тези клюки тогава не се потвърдиха, само че е реалност, че Манолова не получи поддръжката на Трифонов за кметските избори, както и това, че тя не се яви на вота със своя листа за общински съветници.

" Капитал " опита да се свърже с Орлин Алексиев, само че нито един от телефоните му не отговаряше.
Четено Коментирано Препоръчвано 1 Политика 2 Инфраструктура 3 Строителство и парцели 1 Инфраструктура 2 Политика 3 Политика 1 Политика 2 Инфраструктура 3 Строителство и парцели Реклама
.
Кой държи " Делта хил "
Освен другари обаче Трифонов и Алексиев са и съседи в жилищния комплекс " Делта хил ", в пернишкото с. Кладница. Един от вложителите в селището с първокласни къщи - Станислав Любомиров от Перник, също е непосредствен другар на Трифонов, с който е имал и бизнес връзки. До 2016 година съгласно Търговския указател Слави Трифонов е бил шеф и притежател посредством компанията си " Седем осми " на сдружението " Портос С 2016 ", в което са апортирани поземлени парцели в с. Кладница, когато е трансферирал сдружението на компанията на Станислав Любомиров " Инмат " ЕООД. След това тези терени дружно с други на обща стойност малко над 1.6 млн. лева са включени в капитала на сдружението " Делта хил " ООД (към момента сдружението няма обороти и има относително малко активи). В него Любомиров държи над 66% от собствеността персонално и посредством компанията " Хилс инвестмънт " АД, чийто автентичен притежател до неотдавна беше персонално той.

Буквално преди дни обаче е вписана смяна в собствеността на " Хилс инвестмънт " и към този момент едноличен притежател е Красимир Георгиев, прочут като притежателя на " Син сити ", както и на хотелите " Централ " и " Форум ". В борда на няколко негови компании, като " Томка " да вземем за пример, в това число към този момент и на " Хилс инвестмънт ", влиза Деница Ненова Славова. Тя е била шеф на компанията " Бибосс2 ", в която до 2016 година съучастник с 20% дял е Орлин Алексиев.

Освен това една от главните му компании, която се занимава с превоз и строителство - ДЛВ ЕООД, е заложен заемодател на " Делта хил ". Фирмата е учредена от бащата на Станислав Любомиров - Добри Владимиров, който е член на сдружението " Съюз за Перник ". Чрез него създателят му - пернишкият предприемач Людмил Стойков, прочут с околните си връзки с някогашния президент Георги Първанов и някогашния министър председател Бойко Борисов, участваше в локалната власт в Перник.
Бюлетин Вечерни вести
Най-важното от деня. Всяка делнична вечер в 18 ч.
Вашият email Записване
Реклама
Регионалният министър в оставка Гроздан Караджов отхвърля да има връзка с " Делта хил " и Алексиев. " Нямам нищо общо с " Делта хил " и Алексиев ", съобщи той и добави, че няма по какъв начин някогашният общински консултант от ГЕРБ да е диктувал на кои компании да се дават публичните поръчки, тъй като по думите му за шестте месеца откогато е министър, " нито една социална поръчка не е извършена ".

" Има пуснати публични поръчки за новите настоящи поправки и поддържане, нови съществени поправки, ново планиране, само че всичките са в обжалване. Нямаме нищо, което да има извоювано и да кажем тази компания или онази компания ", сподели Караджов.

Има ли кръг " Делта хил "

Каквото и да споделя Караджов обаче, хора, свързани с този жилищен комплекс и с компании на Станислав Любомиров, заемат основни позиции в ръководеното от него Министерство на районното развиване и благоустройството, като безусловно са назначени от него. Свързани с " Делта хил " хора има и в бордове на държавни енергийни сдружения.

При някои назначения може да става дума даже за спор на ползи. Един от непосредствено обвързваните със строителната компания на Любомиров - ДЛВ, е ръководителят на управителния съвет на Агенция " Пътна инфраструктура " (АПИ) Тодор Василев , който е бил финансов управител на ДЛВ. Той беше назначен на поста от районния министър Гроздан Караджов в края на предходната година. Самата ДЛВ обаче е получавала пари от държавната " Автомагистрали " по скритите контракти от инхаус поръчките, които в този момент станаха една от аргументите за разрива в обединението и отдръпването на Има Такъв Народ и министъра им Гроздан Караджов.

Самият Тодор Василев стана прочут около абсурда с разтопения асфалт на столичния бул. " Дондуков " през 2020 година, ремонтиран преди този момент от ДЛВ. Същото се случи и в софийския квартал " Сухата река ". Тогава в изказвания пред медиите той изясни, че битумът, с който компанията е запълвала булевардите, се е разтопил поради " високите температури ".
Селището с първокласни къщи край София се разраства в последните години.
Фирмата ДЛВ е печелила съществени поръчки от Столичната община и притежаваната от нея " Топлофикация - София ". Тя имаше рамков контракт от 2015 до 2019 година за поддръжка на пътната настилка в три столични региона - " Искър ", " Слатина " и " Кремиковци ", на стойност близо 4 млн. лева Фирмата е поддържала същите региони и преди този момент, само че взаимно с благоевградското сдружение " Агромах ". След 2019 година договорът с общината е възобновен за още четири години за регионите " Оборище ", " Кремиковци " и " Подуяне ", само че цената е към този момент 16.6 млн. лв..

През 2020 година ДЛВ дружно с " Инжстрой инженеринг " ЕООД са спечелили поръчката на Столичната община за построяването на бул. от Северната скоростна дъга на София за 20 млн. лева

За " Топлофикация - София ", компанията е работила по редица планове за ремонт на топлопроводи, доставки на материали и възобновяване на пътища. Общо става дума за няколко милиона лв..

Изпълнявани са още и поръчки на " Софийска вода " - също за милиони, както и на община Перник и локалното ВиК.

След постоянните парламентарни избори през април предходната година Тодор Василев влезе в Народното събрание като народен представител от Пазарджик. Там той беше подложен на второ място в листата на Има Такъв Народ. Първоначално Василев беше трети, само че след регистрацията на листата в РИК - Пазарджик, от управлението на групировката я пренаредиха, като Василев беше изтеглен с едно място напред.

С ДЛВ е обвързван и зам.-министърът на районното развиване Явор Пенчев. Според Търговския указател той е бил акредитиран от ръководещия сдружението да го съставлява в качеството на юрист. Любопитно е, че в ресора на Пенчев като зам.-министър са наблюдението и контролът на АПИ.

С близки връзки с Караджов и Алексиев се свързват и двама от определените за членове на съвета на шефовете на държавното сдружение " Автомагистрали " в края на май. За ръководител на борда беше назначена Людмила Василева. Справка в Търговския указател демонстрира, че от 2014 до 2018 година тя е била член на управителния съвет на Общинска банка, като е заела мястото на Радослав Миленков, който тогава оглави Фонда за гарантиране на влоговете.

През 2014 година изпълнителен шеф на банката стана някогашният министър на финансите от второто и третото държавно управление на Бойко Борисов - Владислав Горанов. В продължение на седем години - от 2011 до 2018 година, Алексиев беше представител на Столичната община в общото заседание на Общинска банка и изигра основна роля при продажбата й през 2018 година Тогава банката беше приватизирана със средства от " Инса ойл " на Георги Самуилов, само че без той действително да придобие надзор върху нея. По тази причина догатките бяха, че действителният надзор продължава да е във фактори от ГЕРБ и евентуално в някакво съглашателство с Делян Пеевски, който се смята за непосредствен до Самуилов.

След това за малко Василева е била и в управителния съвет на Инвестбанк. Освен това тя е притежател на компанията " Ел Ви кансълтинг " за оценка на предприятия и покупко-продажба на недвижими парцели. До март предходната година е била шеф на компанията за консултантски услуги " Йовнов консулт ", чийто притежател Иван Йовнов Илиев е нещатен помощник по земеделие и правни въпроси на депутата от ГЕРБ Георги Станков.

Директна връзка с " Делта хил " има и Антон Адамов, който през януари беше назначен за член на борда на шефовете на " Булгаргаз ". До април 2021 година той е бил в борда на шефовете на " Хил инвестмънт ". Подобно на шефа на АПИ и той размести листата на Има Такъв Народ на парламентарните избори през април в последния миг, откакто тя беше към този момент импортирана в РИК в 24-ти изборен регион в София. Тогава изненадващо името му беше в допълнение включено, като беше подложен на трето място в листата. Освен в софийската Адамов беше на второ място и в листата в Кюстендил. Това обаче се оказа незадоволително, с цел да влезе в Народното събрание, и се наложи Николай Радулов, който в този момент напусна парламентарната група на Има Такъв Народ, да се откаже от мястото си в Народното събрание, с цел да влезе Адамов.

Всички тези хора към този момент остават на постовете си, макар решението на Слави Трифонов да изтегли министрите си от кабинета. Тази съгласуваност, естествено, не значи автоматизирано, че е осъществено нещо неправилно. Но е основана алтернатива мрежата " Делта хил " да се употребява.
Свързани публикации " Инса ойл " и нейният американски PR сътрудник 15 юни 2022, 15:15 Петима от групата на Слави Трифонов напущат, само че това не е задоволително 13 юни 2022, 22:41 Богат избор от нови държавни управления - експертно, програмно, антикризисно 13 юни 2022, 07:30 Календар: корейско кино, да бъдеш Алберт Айнщайн, джаз, за животните с музика 9 юни 2022, 06:21 Георги Георгиев: " Топлофикация София " е в регулаторен капан 15 октомври 2021, 11:45 Кой е новият ръководител на Столичния общински съвет Георги Георгиев? 23 септември 2021, 17:20 Вижте още публикации Етикети Персонализация
Ако обявата Ви е харесала, можете да последвате тематиката или създателя. Статиите можете да откриете в секцията Моите публикации
Автор Велина Господинова
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР