Слънцезащитни продукти без реална защита на пазара. Зрители на NOVA

...
Слънцезащитни продукти без реална защита на пазара. Зрители на NOVA
Коментари Харесай

Слънцезащитни продукти предизвикват алергии

Слънцезащитни артикули без действителна отбрана на пазара. Зрители на NOVA предизвестяват за кремове и спрейове, които не защищават от нездравословните лъчи. Подобни сигнали заливат и форумите в интернет.

Фалшивите кремове и спрейове водят до алергии, зачервяване и прегаряне на кожата. А търговци примамват потребителите с лъжливи обещания за 24-часово предотвратяване, 100% отбрана или слънцеблокаж.

Зачервявания по тялото вместо действителна отбрана. Този резултат с изненада вижда Ралица Карабаджакова още след първите нанасяния на крем върху кожата на сина си при започване на лятото. Продуктът купува преди дни от интернет.

„ Веднага след излагане на слънце, кожата внезапно почервеня, от време на време се появява леки обриви под формата на пъпчици. Когато докосвам, кожата не е толкоз мазна. Повърхностният пласт, който би трябвало да пази, доста бързо се всмуква от кожата ”, споделя Ралица Карабаджакова.

Това буди подозрение в Ралица, че е попаднала на подправен артикул. И оповестената върху опаковката на крема отбрана не е действителна.

„ Написан е даден фактор на етикета, само че, съгласно мен, поради метода, по който кожата ми се държи, не дава отговор на тази отбрана. Това ме навежда на мисълта, че факторът не дава отговор на написаното на продукта ”, съобщи Карабаджакова.

Предупреждения за подправени лосиони и кремове за отбрана от слънцето заливат и форумите в интернет. Причината - потребление на козметика, която не ги е предпазила от нездравословните лъчи на слънцето. Точно противоположното - довела е до трайно увреждане на кожата или алергични реакции.

Случаи на предложение на слънцезащитни артикули, които не подхождат на UV-фактора, разгласен на етикета на опаковката, регистрират и от „ Активни консуматори ”. От Асоциацията не изключват до пазара да доближават подправени кремове, защото огромна част от тях не са тествани.

„ Лошото е, че в България има доста евтини артикули, с цени от време на време 3 пъти по-ниски от тези на водещите международни марки. За страдание при тях не са правени проучвания и не можем да кажем дали факторът подхожда, или не. Това остава значително мистерия. След като има неразучени артикули, е изцяло допустимо да има и огромни отклонения ”, разяснява Богомил Николов от асоциация „ Активни консуматори ”.

Негативният резултат от използването им виждат и кожните лекари. След като все по-често в кабинетите им идват пациенти с изгаряния, макар че са употребявали крем за предотвратяване.

„ Винаги има такива опасности при артикули, които не са тествани, не са сертифицирани. Има риск от контактен дерматит, както и от изгаряне – с всичките му последици. Ефектът се вижда от 4 до 6 часа след излагане на слънце, като пикът му е от 12-ти до 24-и час. Отшумява последователно то 72-я час нататък. Добре е тялото да се охлажда, да се употребяват охлаждащи лосиони, компреси, лекарства ”, изясни кожният лекар доктор Велислава Томова.

„ Ако несъответствието сред надписа на опаковката и действителното не е огромно – сред 5 и 10 %, не би трябвало да се тревожим. Но в случай че разминаването е значително – купувате фактор 50, а получавате 25, тогава естествено човек може и да пострада ”, изясни още Богомил Николов.
Източник: standartnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР