Слаба реколта от ечемик и пшеница очакват зърнопроизводителите в Добруджа,

...
Слаба реколта от ечемик и пшеница очакват зърнопроизводителите в Добруджа,
Коментари Харесай

Слаба реколта от ечемик и пшеница очакват зърнопроизводителите в Добруджа

Слаба годишна продукция от ечемик и пшеница чакат зърнопроизводителите в Добруджа, сподели пред Българска телеграфна агенция ръководителят на Добруджанския съюз на зърнопроизводителите Радостина Жекова. Тя добави, че жътвата на ечемика е към края си.

Първи в акция влязоха крайморските общини, като при тях най-ниският рандеман е към 300 кг/дка. Това са отчели земеделците от Шабленско, защото там паднаха минимум превалявания. Очаква се междинният рандеман при ечемика да е 600 кг/дка. Все още продължава жътвата на тази просвета, макар че няма доста засадени декари, изясни Жекова. 

Тя уточни, че тук-там в област Добрич е почнала и жътвата на пшеницата. Първи още веднъж са били крайморските общини. Според Жекова обстановката с пшеницата е сериозна.

Сухата есен, неналичието на сняг през зимата и доста ниските температури са в основата на слабото развиване на пшеницата. Трудно изникна, не съумя да се развие добре, имаше и заледяване, разясни Жекова. 

Очаква се добивът за крайморските общини да е към 400 кг/дка пшеница. В Генерал Тошево реколтата на пшеница също е доста слаба - добивът е сред 350 и 600 кг/дка. Очакваният междинен рандеман за този район е 500 кг/дка, предвижда Радостина Жекова. 

Председателят на Добруджанският съюз на зърнопроизводителите разяснява и пролетниците. Според Жекова падналите през последната седмица дъждове благоприятстват развиването на царевицата и слънчогледа. На места има култури, които са изумени от градушка. При тях беше мъчно да стартираме сеитба, само че все още нещата вървят добре, уточни още Жекова. 
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР