Слаба имунна система, депресия, умора, артритни болки, високи нива на

...
Слаба имунна система, депресия, умора, артритни болки, високи нива на
Коментари Харесай

Как да разберем страдаме ли от дефицит на омега-3 мастни киселини?

Слаба имунна система, меланхолия, отмалялост, артритни болки, високи равнища на холестерол и триглицериди, суха и възпалена кожа…

Ако някои от тези положения са ви до болежка познати и се чудите каква е повода, може би страдате от липса на омега-3 мастни киселини.

Омега-3 мастните киселини са незаменими, тъй като тялото ни не може да ги създава от други мазнини или храни. Изследванията демонстрират, че неналичието или оскъдният банкет на тези незаменими мастни киселини, които са в най-голямо количество в лененото масло, както и в други нерафинирани полиненаситени растителни масла, играят основна роля за развиване на хронични болести или премеждия като сърдечно-съдови увреждания, рак и сърдечен удар.

Много специалисти с паника установяват, че близо 80% от днешното ни общество употребява извънредно незадоволителни количества незаменими мастни киселини . Тази липса в диетата в последна сметка води до сериозна опасност за здравето.

Как работят незаменимите мастни киселини

Освен че доставят тялото ни с сила, незаменимите Омега-3 и Омега-6 мастни киселини работят в организма ни като съставни елементи на нервните кафези, клетъчните мембрани и хормоноподобни вещества, познати като простагландини. Омега-3 киселините са потвърдили лечебната си и защитна роля при сърдечно-съдови болести, рак, автоимунни болести като множествена склероза и ревматоиден артрит, голям брой кожни болести.

Подмяната

Подмяната на полиненаситените мазнини, породена от масираното пречистване на мазнини и масла за бърза и лесна комерсиална облага, безусловно отстрани незаменимите мастни киселини от нашата храна. Нещо повече, сензитивно нарастна количеството ненатурални мазнини и масла в диетата ни под формата на транс-мазнини и отчасти хидрогенирани масла. Само за по-малко от век потреблението на мазнини се е нараснала съвсем двойно. Но до момента в който процентът на наситените мазнини е еднакъв, то полиненаситените мазнини с богато наличие на скъпите Омега-3 съвсем са изчезнали. Огромното количество рафинирани и обработени мазнини на процедура не разрешава на тялото ни да се възползва и от дребното количество потребни мастни киселини, които получава.

Как да разпознаем неналичието им?

Знаците за недостига на Омега-3 могат да са очевидни или непрекъснато напомнящи за себе си – от лека отмалялост до съдбовен сърдечен удар. Много експерти даже няма да създадат асоциация сред здравословния ни проблем и този дефицит. Освен това признаците на недостига на Омега-3 не са по този начин явни като при други хранителни дефицити. Последствията обаче могат в действителност да са съществени.

Последните проучвания в Съединени американски щати да вземем за пример демонстрират, че хората одобряват едвам 10% от това, което им е належащо за оптимално здраве. Затова създателите предлагат всеки, който има съществено отношение към здравния си статус, да приема задоволително количество Омега-3 и 6, най-много посредством нерафинирано и чисто ленено масло.

Какво предлагат експертите:

Намаляване на количеството наситени мазнини и въобще мазнини от диетата.

По-малко скотски артикули за сметка на растителните. Повечето растения са доста небогати на мазнини. А високите равнища на мазнини при ядките и семената произлизат от потребните полиненаситени мастни киселини.

Елиминиране или най-малко съществено понижаване на храни с транс-мазнини и отчасти хидрогенирани масла.

Структурната смяна на натуралните масла в неестествени мастни киселини въздейства на способността на тялото ни да се възползва от потребните есенциални мазнини.

Намаляване на общия банкет на мазнини до не повече от 30% от храната ни.

Усилията да вмъкнем здравословните мазнини под формата на есенциалните мастни киселини от ленено масло, да вземем за пример, на мястото на рисковите транс-мазнини, хидрогенирани и наситени мазнини си костват. Просто е нужно да следим за тези скрити мазнини и деликатно да четем етикетите на продуктите, които купуваме.

Ежедневно приемане на артикули, богати на омега-3

Натуралното, нерафинирано ленено масло е считано от експертите за търсения фактор във възобновяване на точните равнища на есенциалните мастни киселини. Лененото масло  е неповторимо, защото съдържа двете незаменими мастни киселини – Омега-3 и Омега-6, във внушителни количества. Лененото масло е най-богатият източник в природата на Омега-3 – съвсем 60%. Това е два пъти повече от рибените масла. Омега– 3 са деликатно изучавани поради благотворното им деяние при високи холестеролни равнища, високо кръвно налягане, сърдечни пристъпи, артрит, множествена склероза и кожни възпаления.

Източник: diana.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР