Скулптурните фигури и барелефи от Паметника на Съветската армия в

...
Скулптурните фигури и барелефи от Паметника на Съветската армия в
Коментари Харесай

СОС реши съдбата на Паметника на Съветската армия

Скулптурните фигури и барелефи от Паметника на Съветската войска в София да бъдат преместени в Музея на изкуството от интервала на социализма или върху “друг подобаващ държавен терен отвън централната градска част на града ”. Това решение взе Столичният общински съвет след над час и половина разправии.

" За " гласоподаваха 41 общински съветници, 13 бяха " срещу " (БСП), а Димитър Антов се въздържа. 

По-рано денем пък имаше митинги в отбрана на монумента, а протестиращите заляха постройката на общината с багра и я замерваха с яйца. 

Там ще се сложи табела, а на нея ще би трябвало да бъде указано, че монументът символизира непозната мощ, оповестила война на България и окупирала страната. Точният текст обаче занапред ще се посочи.

СОС възлага на кмета Йорданка Фандъкова да изиска от страната да реалокира монумента. Освен това бе гласувано условие регионалният шеф на София Митко Михайлов да предприеме всички нужни дейности по осъществяването на решението за пренасяне.

Общинският съвет пък ще разпореди на основния проектант на София Здравко Здравков да провежда архитектурен конкурс за зоната на паметника, като я отреди за “широко публично прилагане ”. Това обаче напълно не значи, че паметникът ще бъде изместен Решението е на регионалния шеф, а служебният министър председател Гълъб Донев към този момент сподели, че тематиката за паметника би трябвало да стане след изборите. 

Аз ще поддържа преместването на паметника, само че имам опасения, че това гласоподаване ще е без никакъв резултат. Ако ще влизаме в бутафорията би трябвало да сме почтени пред хората. Това място да бъде оползотворено по напълно различен метод, а точно да бъде основан мемориал на създателите на Българската страна ", уточни общинският консултант от Вътрешна македонска революционна организация Карлос Контрера.

От Българска социалистическа партия от самото начало бранеха паметника.  години отстояваме позицията паметникът да не бъде закачан. Паметниците са памет и тя би трябвало да бъде помнена. Този монумент е повдигнат в чест на успеха над хитлерофашизма - един от най-мрачните интервали в историята на човечеството. Няма да позволим паметникът да бъде демонтиран, събарян или по какъвто и да е метод оскверняван ", съобщи общинският консултант от Българска социалистическа партия Иван Таков.

Независимият Борис Бонев пък изиска интернационален конкурс за пространството. 

" Ние имаме ясна позиция, днешният акт е на първо място политически. Ние поддържаме предлагането на Демократична България за преместването на паметника на Съветската войска. Той е държавна благосъстоятелност и от 30 години СОС има позиция по този въпрос ", съобщи преди разискването на точката шефът на СОС Георги Георгиев.



" Новото, което предлагаме, е да има осведомителна табела, която да отразява историческата истина, по този начин както тя ще бъде показана от експерти, историци, преподаватели в Българска академия на науките и в Софийския университет ", съобщи още Георгиев. 
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР