Скорошно видео обръщение на сръбски наемник, адресирано до руския президент

...
Скорошно видео обръщение на сръбски наемник, адресирано до руския президент
Коментари Харесай

ISW: Война сред фракциите около Кремъл

Скорошно видео послание на сръбски наемник, адресирано до съветския президент Владимир Путин, породи полемики за продължаваща кланова война сред Кремъл и съветското осведомително пространство на фона на президентската акция.

Сръбският снайперист е Деян Берич (известен също като " Дека " ), за който се твърди, че се е сражавал с съветските сили в Украйна след първичната инвазия на Русия през 2014 година, набира наемници в Сърбия и е станал член на изборния екип на Путин. Той разгласява видео апел на 8-и януари, в който упрекна военните командири в малтретиране на сръбски наемници от отряда " Вълци ".

Подразделения на 119-ти парашутно-десантен полк  сега работят на южния фланг на Бахмут покрай Клишчиевка.

Берич твърди, че командирите са принудили сръбски наемници да извършат нахлуване без задоволително оръжия, което е предиздвикало целия отряд да откаже да продължи офанзивите и да изиска прекачване към околните елементи на чеченския спецназ " Ахмат ".

Берич съобщи, че съветските военни и полицията са оповестили сръбските наемници за дезертьори и военнопрестъпници , обезоръжили са ги, изтласкали са ги от окопите им и са ги принудили да признаят, че са шпиони.

Руски политически вътрешен източник, който постоянно разисква съответни детайлности за измененията в съветското политическо и военно командване, твърди, че апелът на Берич е директна индикация, че е избухнала кланова война измежду вътрешните кръгове на Путин.

Това разяснява Институтът за проучване на войната (ISW).
 Сръбски другар на Путин разкрива неприятно отношение към сръбските наемници в съветски полк
Сръбски другар на Путин разкрива неприятно отношение към сръбските наемници в съветски полк

Той чака да бъде вкаран в пандиза за дискредитиране на армията

Източникът твърди, че апелът на Берич евентуално е част от необятно обсъждани осведомителни офанзиви против група съветски блогъри, които са самостоятелни и намерено сериозни към съветското Министерство на защитата (МО) и че тези осведомителни офанзиви са част от проведена акция против командири и техните настойници.

Източникът твърди, че апелът на Берич е част от ответна офанзива, осъществена от името на съответните фракции на секретаря на съветския Съвет за сигурност Николай Патрушев и на министъра на защитата Сергей Шойгу в Кремъл против фракцията на Игор Сечин - " де факто заместител " на Путин и основен изпълнителен шеф на Руската държавна петролна компания " Роснефт ".

Изглежда, че фракциите се пробват да се дискредитират взаимно в очите на Путин, с цел да подсигуряват, че могат да си обезпечат нови позиции в Кремъл след президентските избори. Друг вътрешен източник твърди, че първият заместител на Главното ръководство на съветския общоприет щаб (ГРУ) генерал-лейтенант Владимир Алексеев е одобрил апела на Берич да притегли вниманието на Путин към неналичието на доставки в армията.

Вътрешните битки и фракционната динамичност в Кремъл не са нови феномени и не демонстрират неминуем провал на режима на Путин , изключително тъй като властовите вертикали са основата на режима на Путин. ISW постоянно написа, че Путин съзнателно основава среда, в която длъжностни лица от вътрешния му кръг би трябвало да се състезават за благоразположението му, значително с цел да подсигурява, че неговите помощници ще останат лоялни към него и неговия режим.

ISW също по този начин означи, че Путин има афинитет към ротационни длъжности и военни командири, вместо непосредствено да ги уволнява, с цел да попречи на който и да е да натрупа прекалено много политическо въздействие и да поддържа поддръжка измежду конкуриращи се фракции.
 Бивш началник на Централно разузнавателно управление на САЩ предвижда идната жертва на Путин
Бивш началник на Централно разузнавателно управление на САЩ предвижда идната жертва на Путин

Тревожно предизвестие

Путин надали ще промени тази система, защото служи като основа на неговото ръководство . ISW също по този начин следи многочислени случаи на публични лица и командири, употребяващи съветското осведомително пространство, с цел да привлекат вниманието, да дискредитират противникова секта и да повлияят на промени във вътрешния кръг на Путин.

Такива фракционни вражди имат забележими, само че не и негативни резултати на бойното поле. Те могат да навредят на сплотеността сред съветските сили и да деморализират съветския личен състав, само че е малко евентуално да доведат до всеобщ спор в съветските редици или по-широко общество. Инструктор на съветска щурмова единица " Буря-Z " означи в отговор на апела на Берич, че доста съветски отряди и елементи са изправени пред проблеми, сходни на тези, изпитвани от сръбските наемници, и загатна, че съветската войска има систематични проблеми, които доминират отвън фракционната динамичност.

Постоянните търкания сред другите фракции, които играят роля във войната на Путин в Украйна, обаче могат да попречат на вземането на решения от Русия и да лимитират способността на Кремъл да внесе координация и успеваемост на съветската войска.
 Коктейл от ракети на зазоряване, втора въздушна паника в Украйна през днешния ден
Коктейл от ракети на зазоряване, втора въздушна паника в Украйна през днешния ден

Първата въздушна паника продължи над три часа

Руските сили изстреляха междинен размер дрон, ракета и въздушна офанзива против Украйна в нощта на 12 против 13 януари, употребявайки ударен пакет, сходен на неотдавнашните съветски ударни пакети. Украински военни източници оповестиха, че съветските сили са изстреляли 40 боеприпаса с огромен обхват на деяние против Украйна от разнообразни направления - седем противовъздушни ракети С-300/С-400 от Белгородска област; три дрона Shahed-131/131 от Курска област; шест аеробалистични (привидно хиперзвукови) ракети Х-47 " Кинжал " от шест самолета МиГ-31К над Тамбовска област; до 12 крилати ракети Х-101/555/55 от 11 стратегически бомбардировача Ту-95МС над Каспийско море; шест крилати ракети Х-22 от бомбардировачи Ту-22М3 над Брянска област; две противорадарни ракети Х-31П от два бомбардировача Су-35 над окупираната Херсонска област; и четири крилати ракети Х-59 от два бомбардировача Су-34 над Брянска област.

Командването на Военновъздушни сили на Украйна заяви, че украинската Противовъздушна отбрана е унищожила седем крилати ракети Х-101/555/55 и една крилата ракета Х-59.

Украински военни чиновници по-специално обявиха, че украинските сили също са деактивирали над 20 от ракетите, употребявайки " дейни контрамерки посредством електронна война ", което може да е отклоняване в украинските качества за електронна война, на които нормално се приписва деактивирането на съветски дронове, само че не и ракетни системи.

ISW по-рано оцени, че продължаващата ударна акция на Русия против Украйна и украинските акомодации за противопоставяне на новите съветски ударни пакети са част от по-широка тактическа и софтуерна конкуренция за нахлуване и защита сред далечни удари и качества за противовъздушна защита.

Говорителят на украинските военновъздушни сили Юрий Игнат означи, че съветският ударен пакет, употребен на 13 януари, е сходен на ударния пакет, който съветските сили използваха на 8 януари и при предходни скорошни удари - което допуска, че украинските сили може да са в положение да разпознаят модели в повтарящите се съветски ударни пакети и да вършиме нововъведения и да се адаптирате надлежно.
 Украйна е свалила единствено 18 от 51 съветски ракети Обновена
Украйна е свалила единствено 18 от 51 съветски ракети

Четирима души са починали, а 38 са били ранени

Съобщава се, че съветските сили от ден на ден употребяват химически оръжия в Украйна - продължаващи явни нарушавания на Конвенцията за химическите оръжия, по която Русия е страна. Украинският общоприет щаб заяви, че съветските сили са употребявали химически оръжия 626 пъти от началото на войната и  минимум 51 пъти до момента през 2024 година Украинският общоприет щаб заяви, че сега съветските сили изстрелват химически оръжия против украински позиции до 10 пъти дневно и че съветските сили нормално употребяват дронове, с цел да изхвърлят гранати K-51, цялостни с провокиращ CS газ (2-хлоробензалмалононитрил), тип сълзотворен газ, употребен за надзор на вълнения (известен също като сътрудник за надзор на вълнения, върху Украинските позиции. Украинският общоприет щаб заяви, че съветските сили са употребявали нов вид специфична газова граната, съдържаща газ CS, против украински позиции на 14 декември 2023 година

Руската 810-а морска пехотна бригада преди този момент призна на 22 декември, че бригадата съзнателно употребява химически оръжия посредством мятане на гранати К-51 от дронове върху украински позиции покрай Кринки в източния (ляв) бряг на Херсонска област Русия е страна по Конвенцията за химическите оръжия, която не разрешава потреблението на RCA като способ за водене на война.
 Русия стартира да употребява химическо оръжие край Купянск
Русия стартира да употребява химическо оръжие край Купянск

Обвинения против Москва

Пожар унищожи огромен склад в Санкт Петербург, принадлежащ на най-големия онлайн търговец на дребно в Русия Wildberries на 12 януари. Руски източници настояват, че в нощта на 10 против 11 януари е избухнал всеобщ пердах сред служащи мигранти в оборудването и това е предиздвикало съветските управляващи да раздадат военни призовки на няколко от тях.

Руските правоприлагащи органи  задържаха 700 мигранти в склад на Wildberries в Московска област и издадоха някои военни призовки през ноември 2023 година

Руските управляващи поредно организират сходни акции на мигрантски общности.

Wildberries наподобява е цел за тези набези и компанията по-рано призна , че те са прекъснали интервенциите им.
 Русия проверява големия пожар в Wildberries
Русия проверява големия пожар в Wildberries

Складов комплекс пламна в събота сутринта
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР