Скорошно проучване доказа, че често срещан вид гъбички проникват в

...
Скорошно проучване доказа, че често срещан вид гъбички проникват в
Коментари Харесай

Гъбични инфекции в мозъка: Каква е връзката със симптомите на Алцхаймер

Скорошно изследване потвърди, че постоянно срещан тип гъбички проникват в мозъка на бозайниците и провокират токсични амилоидни плаки като тези, свързани с заболяването на Алцхаймер , заяви “Science Alert ”.

Констатациите са направени измежду изпробване върху мишки, само че проучването допуска, че основен белег на някои невродегенеративни положения може да произлиза от източници отвън мозъка.

Амилоидните протеинови бучки, които се появяват сред невроните, са мощно свързани с заболяването на Алцхаймер и нормално се считат за резултат от характерен стрес или инфектиране в мозъка.

През последните години обаче учените откриха признаци на елементарна гъбичка, известна като „ Candida albicans “, в аутопсирани мозъци на хора с заболяването на Алцхаймер и други невродегенеративни болести, като заболяването на Паркинсон .

Това накара някои да настояват, че външните инфекции могат да нахлуят в мозъка на бозайниците и да провокират присъщ имунен отговор, който може да помогне за унищожаването на патогени, само че които може също по този начин да провокират признаци, сходни на заболяването на Алцхаймер, в случай че нещо се обърка.

Meningitis is inflammation of the membranes (meninges) surrounding your brain and spinal cord. The swelling triggers headache, fever and a stiff neck. Most of the time this is caused by a viral infection but bacterial & fungal infections can also lead to meningitis
— MedicTests.com (@medictests)
За да изследва тази концепция по обширно, интернационален екип от откриватели, управителен от специалисти от Медицинския лицей Baylor в Съединените щати, се обърна към експериментирането с мишки.

Преди това същата лаборатория в Baylor откри, че мишките, инфектирани с C. albicans, демонстрират нарушавания в паметта, само че те са отстранени, когато гъбичката е изчистена.

Сега тяхното ново проучване изследва молекулярната основа на този резултат, най-много посредством опити в епруветка.

Първо, научните служащи инжектирали C. albicans напряко в мозъците на мишките. Четири дни по-късно мишките били евтаназирани и мозъците им били употребявани за спомагателен разбор.

Няколко мозъчни резена били изобразени и някои кафези били култивирани върху плочи.

Констатациите допускат, че един път попаднал в мозъка, C. albicans може да задейства два невроимунни механизма, единият, който задейства имунните кафези, които потискат гъбичките, и различен, който ги задейства да отстранен изцяло натрапника.

Fungal infections in the brain may cause Alzheimer's-like symptoms.

(As can certain bacterial infections—see Bartonella henselae.)
— ArtistLike (@Artistlike)
Първият механизъм включва гъбичен ензим, наименуван Saps, който прави кръвно-мозъчната преграда в допълнение пропусклива. Това разрешава на всички гъбични кафези, които може да минават през кръвния поток на тялото, да стигнат до мозъка.

В същото време Saps също по този начин разгражда амилоидни бета-подобни протеини, сходни на тези, които образуват плаки в мозъците на Алцхаймер, които от своя страна задействат почистващи кафези, наречени микроглия.

Вторият механизъм включва друга гъбична секреция, която също задейства микроглия, този път за ориентиране към гъбичките за премахване.

Но не всички мозъци са млади и здрави. Когато откривателите целеустремено нарушили отговора на микроглията в мозъците на мишките, те разкрили, че инфекциите с C. albicans стават доста продължителни.

„ Ако премахнем този път, гъбичките към този момент не се почистват дейно в мозъка “, сподели Иифан Ву от Медицинския лицей Бейлър.

Заедно и двата имунни пътя са " доста ефикасни при разрешаването на остри C. albicans " инфекции в здравите мозъци на мишките, нормално за към 10 дни.

Амилоидните бета-подобни скупчвания, открити в мозъка на мишка, наподобява са стражи против нашествието на патогени, само че в случай че тези скупчвания не се почистят вярно от микроглия, е допустимо тяхното наличие да се окаже нездравословно в дълготраен проект.

Brain Fungal Infections Cause Alzheimer's Symptoms | Microbiology
— M. Sten D. Hübinette (@StenHubinette)
Засега това е единствено догадка, само че тя е в сходство с последните открития, които демонстрират, че амилоидните бета плаки са късни при заболяването на Алцхаймер, а не първичните тригери за когнитивен крах.

Това може да е повода лекуванията, които са ориентирани към тези плаки при хората, да се оказват несполучливи.

„ Тази работа евентуално способства за значима нова част от решаването на пъзела във връзка с развиването на заболяването на Алцхаймер “, заяви имунологът Дейвид Кори, който управлява проучването в Baylor.

„ Доминиращото мислене е, че тези пептиди се създават ендогенно, нашите лични мозъчни протеази разграждат амилоидните прекурсорни протеини, генерирайки токсичните амилоидни бета пептиди. “, добави той. „ Но в последна сметка това може да не е по този начин. “

Трябва да се създадат доста повече проучвания, както върху модели на живи животни, по този начин и върху човешки кафези, само че откривателите от Baylor се надяват, че техните първични опити могат да доведат до новаторски лечения за когнитивен крах в бъдеще.
Източник: vesti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР