Скоро ще се разбере къде ще бъде поставена мраморната плоча,

...
Скоро ще се разбере къде ще бъде поставена мраморната плоча,
Коментари Харесай

Българският надпис от църквата в Скопие ще бъде съхранен и скоро поставен


Скоро ще се разбере къде ще бъде сложена мраморната плоча, която принадлежи на остарелия храм „ Рождество на Пресвета Богородица “ в Скопие. Това съобщи за БГНЕС македонският заместник-министър на културата Владимир Лазовски.

„ Нашите културни връзки се развиват още доста от дълго време и са на доста високо равнище. Нашите институции в региона на културата работят и се надявам, че скоро ще бъде сложена мраморната плоча, която принадлежи на остарелия храм „ Рождество на Пресвета Богородица “, съобщи Лазовски като посочи, че точното място към момента не му е известно, само че акцентира още един път поетия от културното министерство на съседката ни ангажимент да запази българския надпис.

„ Институциите за запазване на културата са виновните. Все още не знам дали е очакван период за слагането, само че сигурно ще бъдете известени, когато има развиване ”, уточни още Лазовски, който неотдавна застана на поста заместник-министър.

Репортерът на БГНЕС напомня, че църквата „ Рождество на Пресвета Богородица “ е издигната през 1809 година от занаятчия Дамян Янкулов Рензовски /1770-1834 г./, който е представител на Дебърската школа. Той с изключение на строител е бил и зограф. Тъй като е умрял по време на строителството, храмът е завършен от неговите синове.

Той е тържествено осветлен на 1 май 1835 година в чест на Рождество Богородично. В средата на 19 век в двора му е имало учебно заведение, в което е преподавал огромният наш възрожденец Йордан Хаджиконстантинов Джинот. По-късно учебното заведение оказва се като Педагогическо българско учебно заведение.

През 1872 година девет десети от популацията на тогавашния Скопски санджак, който с изключение на Скопие е включвал градовете Тетово, Куманово, Враня, показва предпочитание да се причисли към Българската Екзархия. Тогава църквата „ Рождество на Пресветата Богородица “ става митрополитски храм.

Храмът е погубен от пожар, който е избухнал през 1944 година, вследствие на съюзническите бомбардировки над Скопие на 5 против 6 септември.

Владимир Лазовски разяснява още, че съдействието в региона на културата сред България и Македония е дългогодишно и доста хубаво. „ Бяха подписани контракти за близко съдействие сред театъра „ Комедия “ в Скопие и театъра в Благоевград. Сключихме и контракт сред националните театри за балканско съдействие сред театрите. Сътрудничим си и в региона на доста фестивали “, акцентира Владимир Лазовски.

Той заяви, че на следващия ден ще беседва в София Договорът за съдействие в региона на културата сред Република Македония и Република България да бъде преподписан за още 3 години. /БГНЕС
Източник: bgnes.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР