Скоро ще се навърши месец от старта на парламента -

...
Скоро ще се навърши месец от старта на парламента -
Коментари Харесай

СЕГА: Депутатите се занимават със стари скандали, вместо да променят закони

Скоро ще се навърши месец от старта на Народното събрание - първото пленарно съвещание бе на 21-ви юли, а към момента не е образувана нито една непрекъсната комисия . Народните представители бълват, само че те стоят на трупчета, тъй като няма кой да ги прегледа. В същото време, към този момент са формирани пет краткотрайни анкетни комисии, които се занимават със остарели и не толкоз остарели кавги , осведоми. До момента в деловодството на Народно събрание са заведени 36 плана с разнообразни оферти за корекции на закони, засягащи налози, обществено обезпечаване, претовареност, учебни заведения, избирателен развой и какво ли още не. За да бъдат признати (или отхвърлени), те би трябвало първо да бъдат разисквани и гласувани в съответните отраслови парламентарни комисии - по бюджет и финанси, по обществената политика, по образованието, по правни въпроси и така нататък, а след това да се прегледат и в пленарната зала. Но улисани в политически битки, компроматни войни и драми с мандати, отказали се кандидат-премиери и нехаресвани проектоминистри, депутатите до момента не откриха време да свършат една от най-важните организационнни работи - да изберат непрекъснати комисии, които да стартират да придвижват проектозаконите към пленарната зала.

Парадоксално е, че в последно време всички оживено разясняват актуализацията на тазгодишния бюджет (някои настояват, че няма потребност от корекции, само че други плашат с апокалипсис, в случай че не се усилят парите за пенсии и за разноски поради новата коронавирус вълна), служебното държавно управление даже внесе подготвени планове за промени - в държавния и в " дребните " бюджети - на здравната каса и на Национален осигурителен институт, само че в Народното събрание няма кой да работи по тях. Политици от ляво и от дясно разясняват ниските пенсии и какъв брой е необходимо осъвременяването им, само че служебното държавно управление и партиите в Народно събрание имат разнообразни визии и " формули " за преизчисляване, а комисиите, които би трябвало да ги обсъдят съществено и намерят най-хубавото решение, не са учредени. Така заради неналичието на непрекъснати комисии в Народно събрание бъдещето на бюджет 2021 и надлежно проектите за държавните разноски в идващите месеци остават притеснително неразбираеми , сигнализира изданието.
 Ето какво ще се случи на първото съвещание на новото Народно заседание Ето какво ще се случи на първото съвещание на новото Народно заседание
Новоизбраното 46-о национално заседание ще организира първото си съвещание на 21 юли 2021 година от 9.00 часа в постройката на Народното събрание на пл. &bdq...

Въпреки това, депутатите откриха време да образуват краткотрайни анкетни комисии, които да се ровят в предишното . До момента към този момент са формирани цели пет " проверяващи " комисии: комисия по проверката, която би трябвало да нищи прахосването на бюджетни средства и корупцията по времето на ГЕРБ; комисия за сараите на Доган в Росенец и бездействието на държавните органи; комисия за подслушването на политици и участници в митингите предходната година и други За да отвърнат на ударите, ГЕБР и Движение за права и свободи съумяха да прокарат и парламентарна комисия, която да се занимава с бездействието на страната при застрояването на Буджака край Созопол (където издателят на медийната група на Капитал Иво Прокопиев има имот).

Така вместо да правят същинската си работа - да творят закони, народните представители от 46-ото Народно събрание се занимават с проверки и следствия. Въпросните краткотрайни комисии могат да създават доста звук и кавги, само че общо взето са безплодни, тъй като тематиките, по които те работят, в действителност са за други институции - проверяващи органи, ДАНС, прокуратура, съд. В момента " на опашка " в очакване да бъдат прегледани са се наредили 36 законопроекта, импортирани от депутати от разнообразни партии и от служебния кабинет.

Българска социалистическа партия, да вземем за пример, предлага повдигане на данъчните облекчения за деца и унищожаване на общинските такси за ясли и градини , а също и събаряне на Данък добавена стойност за медикаментите от 20% на 9 на 100. От Демократична България упорстват да се вдигне летвата за наложителна регистрация по Данък добавена стойност, Мая Манолова е внесла проектоуредба на лчиния банкрут, а различен план на " Изправи се.БГ! Ние идваме " планува унищожаване на синия надзорен ваучър за водачите като хартиена отживялост. Част от предложенията са рационални, други - противоречиви, трети - искрено популистки.

Така или другояче, към този момент няма кой да ги преглежда. А държанието на партиите в Народното събрание дотук от ден на ден демонстрира, че те не считат да правят това, за което са определени - да усъвършенстват законодателството , те се готвят за идващите предварителни парламентарни избори и към този момент водят своите акции. Най-лошото е, че евентуално и значимата тематика за положението на държавните финанси и за противоречивата нужда от бюджетна актуализация ще бъде сведена до политическо надцакване.
 Коя е Ива Митева - ръководителят на 45-ото Народно заседание Коя е Ива Митева - ръководителят на 45-ото Народно заседание
Ива Митева Йорданова - Рупчева беше определена за ръководител на 45-тия парламент. Предложението пристигна от партията на Слави Трифонов " Има...

Още от ПОЛИТИКА:

Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР