Скопие втвърдява позицията си все повече и никой там не

...
Скопие втвърдява позицията си все повече и никой там не
Коментари Харесай

Войн Божинов: Правителството се готви за компромис към Северна Македония

" Скопие втвърдява позицията си от ден на ден и никой там не крие, че се разчита на външен напън върху България за вероятно повдигане на своеобразното несъгласие за провеждането на междуправителствена конференция сред България и Република Северна Македония, изключително дейни в това отношение са Съединени американски щати, което проличава от няколко изявления на американската посланичка в Скопие ". Това съобщи пред БНР историкът от Българска академия на науките Войн Божинов и посочи:

" Натискът е по геополитически аргументи - смята се, че Сърбия би трябвало да бъде затворена от юг. Това беше сторено с приемането на РСМ в НАТО, би трябвало да бъде доказано политически и с приемането ѝ в Европейски Съюз ".

Според историка българската дипломация стартира да отстъпва от декларираните позиции:

" Сведенията, които мога да плана в някои медии, приказват, че държавното управление на България се готви да направи някакъв компромис . Всеизвестно е, че сега президентът Румен Радев има цялата власт в страната - посредством неговото служебно държавно управление.   Факт е, че на форума " Триморие " той съобщи, че българската политика би трябвало да е в синергия с американските ползи на Балканите. Очевидно, че даването на преимущество на американския интерес влиза в разбирането на в този момент ръководещите да се създадат отстъпки за  по-бърдото приемане на РСМ в Европейски Съюз, което би трябвало да удовлетвори американския интерес ".

Божинов беше безапелационен, че този български политик, който направи подобен компромис, ще извърши национално изменничество:

" Време е ръководещите от служебния кабинет да помислят с какво желаят да останат в историята. Фаворизираният Харвардски план ( " Продължаваме промяната " на Кирил Петков и Асен Василев - б.р.), който е функционалност на американското посолство в София, няма да промени позицията на нашата страна към отстъпки ".

Интервюто на на Петър Волгин с Войн Божинов в предаването " 12+3 " можете да чуете от звуковия файл.
Източник: bnr.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР