Скопие. Град Скопие обяви улиците, булевардите и мостовете, които ще

...
Скопие. Град Скопие обяви улиците, булевардите и мостовете, които ще
Коментари Харесай

„Сакам да кажам“ : Булевард ВМРО в Скопие вече ще се казва Блаже Конески, а мостът Тодор Александров – Накие Байрам: правителството обяви новите имена на улици, булеварди и мостове

Скопие. Град Скопие разгласи улиците, булевардите и мостовете, които ще получат нови имена. Списъкът, който ще бъде прегледан във вторник на сесия на общинския съвет на столицата, съдържа нови имена на 485 улици. От кабинета на кмета Петре Шилегов обаче изясняват, че не става въпрос за смяна на толкоз доста имена на улици, а повече за улици, които до момента не са имали име, т.е. са били именувани с номер, написа електронното издание „ Сакам да кажам “ .

„ Повечето от предложенията за нови имена на улици са оферти, които ще назоват продължения на улици Тодор Чангов, Георги Капчев, Христо Татарчев, Бутелска, Скупи, Юрий Гагарин, Козле, Алексо Демниевски и други. Почти една четвърт от предложенията за нови имена са оферти, които ще заменят имената, които преди са били номерирани “, обявиха от кабинета на Шилегов.

С това решение някои от старите имена на улици, които бяха изменени през 2012 година, ще бъдат върнати. Това връща имената на улиците Ленинова, Железничка, Мексиканска, Каирска, Стив Наумов, Салвадор Алиенде, 4 юли, 29 ноември, Бихач, Владимир Комаров, Руди Чаявец, Зарко Зренянин, Драчевска, Ратко Митрович и други.

Според листата ул. „ Адолф Циборовски “ ще се споделя Горан Стефановски, бул. „ Вътрешна македонска революционна организация “ ще бъде преименуван на „ Блаже Конески “, улица „ Стив Наумов “ (бивша „ Ленинградска “) ще се назовава „ Славко Яневски “, а улица „ 1523 “ в Кисела вода - „ Благоя Георгиевски - Буштур “. Пешеходният мост покрай постройката на държавното управление ще носи името на неотдавна умрелия заместник-кмет на Скопие Енвер Маличи.

Мостът Тодор Александров, именуван известно Мостът-близнак, ще бъде преименуван на Накие Байрам и Мостът на Роза Плавева, Мостът Свобода край Холидей Ин ще бъде наименуван Вера Ацева мост, а новият мост, построен от Аеродром до някогашния панаир ще бъде кръстен на военачалник Михайло Апостолки.

Новият бул., който се планува да бъде издигнат от обхода на бул. „ Словения “ и минава през Визбегово, ще се назовава Хасан Прищина, бул. „ Християн Тодоровски-Карпос “ от улица „ Джон Кенеди “ до бул. „ Босна и Херцеговина “ ще бъде преименуван на Майка Тереза. Беким Фехмиу, Ибрахим Ругова, Адем Демачи и други също ще получат имена на улици.

„ При избора на нови имена, които ще бъдат включени в предлагането на кмета Шилегов към Съвета, се вземат поради етническите, културните и обществените особености на локалното население, живеещо по тези улици “, сподели градът.

Новите имена на улици, площади, мостове и други инфраструктурни уреди в региона на град Скопие, в сходство със Закона за установяване на имената на улици, площади, мостове и други инфраструктурни обекти, би трябвало да бъдат извлечени от Регистър на имената, който неотдавна беше допълнен от Съвета със лист с 570 нови имена, след авансово получено единодушие от държавното управление.

Преводи редакция: Иван Христов
Източник: focus-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР