Скопие. Делегацията на ЕС в Македония и Сметната палата на

...
Скопие. Делегацията на ЕС в Македония и Сметната палата на
Коментари Харесай

Българската Сметна палата ще изпълнява проект на ЕС за подобряване на административния капацитет и ефективността на външния одит на македонската Сметна палата

Скопие. Делегацията на Европейски Съюз в Македония и Сметната палата на Република Македония стартираха плана „ По-нататъшно възстановяване на административния потенциал и успеваемостта на външния одит на Сметната палата “. Проектът ще се реализира от Сметната палата на Република България с младши сътрудник Сметната палата на Република Хърватия. В формалното разкриване на плана в Скопие през вчерашния ден взеха присъединяване ръководителят на Сметната палата Цветан Цветков и членът проф. Георги Иванов, оповестиха от Сметната палата
Главната цел на плана е по-нататъшно възстановяване на административния потенциал и ефикасността на Сметната палата на Република Македония.
Проектът е финансиран с бюджет от 1,4 млн. евро, като 95% от тях са от Европейски Съюз и 5% национално финансиране от Македония и би трябвало да се извърши за 21 месеца.
Проектът ще се организира в четири съставния елемент: По-нататъшно възстановяване на одитния развой в сходство с интернационалните одитни стандарти, подсилване на одитния потенциал, възстановяване на взаимоотношението с Народното събрание и възстановяване на системите за ИТ връзка и за човешките запаси.
Одитори и специалисти от Върховните одитни институции на България и Хърватия и Европейската счете палата ще вземат участие в провеждането на дейностите и ще споделят своите познания и най-хубави европейски практики с македонските си сътрудници.
Осъществяването на плана ще способства за реализиране на задачите и резултатите, свързани с по-добро ръководство на обществените средства и взаимоотношение с Парламента на Република Македония.
Този план е ослепителен образец за европейска взаимност, при която Европейският съюз с одитни финансови предприсъединителни принадлежности дава опция на страните да подобрят работата на държавната си администрация и националните институции. Подобряването на работата на институциите от своя страна води до подобряването на живота на жителите и това е задачата на модерната Върховна одитна институция, уточни при откриването на плана Цветков.
Тази задача допуска одитите да бъдат освен за правомерност, само че и да откриват дали средствата са изразходени дейно и ефикасно, дали институциите ползват правилата на положителното ръководство и активността им прибавя ли стойност за обществото. По тази причина и в границите на съставените елементи над 50 на 100 от дейностите са ориентирани към рационализиране на одитната активност.
Сметната палата на Република Македония има и друга задача – да помогне за осъществяването на проекта за промени на страната и затова в плана е очакван специфичен съставен елемент за подсилване на взаимоотношението сред Сметната палата и Народното събрание.
Според господин Цветков през днешния ден актуалните сметни покои са изправени пред предизвикването да се трансформират в одитни институции от 21 век, които не изостават от международния взрив на технологиите, а ги употребяват за улеснение и рационализиране на активността си. Това значи въвеждане на съвременни софтуерни артикули и IT технологии за реализиране на одитите. С осъществяването на плана българската счете палата ще подкрепи Сметната палата на Македония и в процеса на електронизация на нейната одитна активност.
Стартирането на този план съответствува с председателството на България на Съвета на Европейски Съюз и е един от българските цели на това председателство - протегнатата ръка на България към Западните Балкани по пътя им към Европейския съюз. „ Надяваме се това да е нашият принос в подпомагането на една от институциите на Република Македония като част от общите старания на страната за участие в Европейски Съюз. Убедени сме, че с осъществяването на плана ще помогнем освен за възстановяване на активността на Сметната палата, а ще допринесем Република Македония да получи по-скоро публична покана за договаряния с Европейски Съюз. Защото за нас и за хърватските ни сътрудници е доста значимо нашите съседи на Балканския полуостров да са част от общото европейско семейство, сподели още господин Цветков.

Източник: focus-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР