Скок на цените на биткойн след убийството на иранския генерал

...
Скок на цените на биткойн след убийството на иранския генерал
Коментари Харесай

Криптовалутите скочиха с 10% заради убийството на Солеймани

Скок на цените на биткойн след убийството на иранския военачалник Касем Солеймани отвори полемика измежду вложителите за криптовалутата като сигурен актив във времена на геополитически и стопански разтърсвания, предава изданието CoinDesk.

Криптовалутата увеличи цената си със 7500 $, което е към 10 %, откакто Солеймани беше погубен при гибелен удар с дрон, позволен от президента на Съединени американски щати Доналд Тръмп. Американските акции спаднаха, защото вложителите се тормозят, че спорът сред двете страни може да ескалира в продължителна и рискова война. Цените на петрола пък се покачиха след убийството, поради статута на Иран като един от най-големите производители. Това предвещава по-високи разноски за бензин за американските консуматори.

"Актовете на принуждение и войната могат да основат инфлация и това е доказвано не едни път в предишното. Отношенията сред Съединени американски щати и Иран в този момент могат да доведат до по-голямо търсене на биткойни, доколкото биткойнът е хеджиране против инфлацията ", споделя Грег Циполаро, съосновател на Digital Asset Research, компания за разбори на криптопазарите.

"Когато търговците се опасяват от увеличение на риска или от фона на конвулсивните фондови пазари, парите се изтеглят от по-рисковите активи и се трансферират в "по-безопасни " като злато, което се чака да бъде по-надежден склад на стойност ", добавя още той.

Според вложителите в биткойни, въпреки че криптовалутата няма златен искра или дълготраен опит за предпазване на стойност, тя има основното свойство да бъде сложна за извличане; доставката на нов биткойн е строго контролирана от истинския му код за програмиране на 11 години. Защитниците на биткойна означават, че адресите на персоналните данни или "ключовете ", нужни за харченето на криптовалутата, са надалеч по-лесно портативни от златните кюлчета в свят, разкъсван от война или просто хиперинфлация.

Но даже и измежду напълно ангажирани с криптовалути търговци, остава открит дебатът дали биткойните в действителност са актив на несъмнено леговище. Специализираното в криптовалути и валути издание Quantum Economics сподели на читателите си диаграма, направена от компанията за стопански разбори CoinMetrics, и показваща връзката сред биткойна и златото - признати от множеството вложители като хедж против инфлацията. Тази връзка неотдавна се реалокира от негативна към позитивна. Въз основа на данните, събрани от CoinMetrics, коефициентът на корелация за едногодишен интервал сред злато и биткойн към този момент е 0,15, по отношение на -0,04 през май 2018 година Но Грийнспан, създателят на Quantum Economics съобщи, че корелацията наподобява "слаба ".

В случая с Иран има догатки, че локалните поданици могат да се опитат да извърнат парите си в биткойни, с цел да защитят парите си от инфлация. Това може да се случи, когато страната стане по-икономически изолирана от световните финанси. Дори иранските водачи обмислят да употребяват криптовалута като метод да компенсират натиска от глобите. В края на декември 2019 година президентът Хасан Рохани съобщи, че мюсюлманите се нуждаят от лична криптовалута, с цел да се "спасят от господството на американския $ и американския финансов режим ".

Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР