Скептичен съм, че Европейската централна банка ще позволи да има

...
Скептичен съм, че Европейската централна банка ще позволи да има
Коментари Харесай

Икономист: Еврозоната няма да промени нищо от днес за утре, но ще даде по-добри перспективи

Скептичен съм, че Европейската централна банка ще разреши да има паралелна валута, изключително в страна, която е в развой на влизане в еврозоната. Това сподели икономистът Владимир Сиркаров в предаването " Денят на фокус “ на " Фокус “.

Възможността да правим покупко-продажби и да получаваме своите хонорари в евро е много комплициран механизъм, уточни икономистът. " Той изисква синхронизиране на доста системи и ми се коства, че ще е мъчно. По принцип ЕЦБ не приема сходни дейности, само че ще забележим какво в последна сметка ще се договорят “, допълни Сиркаров.

Идеята на препоръчаните от финансовия министър стъпки е процесът по присъединение към еврозоната да премине по-плавно, а българското общество да бъде уверено, че влизането в еврозоната няма да промени нищо. " Реално влизането ни в еврозоната няма да промени нещо значително от през днешния ден за на следващия ден, просто ще даде по-добри вероятности пред България. Но тези благоприятни условия ние би трябвало да си ги изработим и заслужим “, разяснява икономистът.

Според него референдумът за влизане в еврозоната е доста характерен въпрос и отговорът му изисква много съществени знания и разбор. " Виждаме, че на равнище научен спор има противоположни отзиви по линия на обединен паричен съюз, единна валута. От тази позиция на сходен въпрос по-скоро ще бъде отговаряно по някаква вътрешен глас. От друга страна, референдумите са значими за една народна власт и в случай че има сходен референдум, това може да се окаже и нещо позитивно, в случай че партиите, които поддържат влизането в еврозоната, създадат добра акция и активизират своите електорати. По-скоро може да се получи избор на доверие вместо избор на съмнение за еврозоната. Ако се състои необятен публичен спор, аз съм сигурен, че българите сами ще създадат своята преценка и оценка и тя ще е, че по-скоро позитивите от влизането ни в еврозоната са повече от негативите, тъй като българският народ е умен “, счита Сиркаров.

По думите му влизането ни в еврозоната ще ни даде повече суверенитет, в сравнение с имаме сега в паричния съвет. " Еврото внася доста повече непоклатимост. Тя е втората най-използвана парична единица в света след американския $ и сигурно внася по-голямо успокоение по отношение на българския лев. В момента българският лев е квитанция за еврото “, разясни анализаторът.  

Много се спекулира с повишението на инфлацията след влизането в еврозоната, отбеляза Сиркаров. " Реално инфлационните процеси се въздействат от ужасно доста фактори и виждаме постоянно по какъв начин икономистите, които желаят да пазят едната или другата позиция, нагласят по подобен метод нещата по този начин, че техните заключения да се обезпечат с емпирични доказателства. Множество разбори демонстрират, че има опция за доста лека, краткосрочна инфлация, подбудена от приемането на еврото, само че тя в действителност е незначителна от позиция на общите трендове. Такива страхове са неаргументирани и няма база хората да се тормозят “, разяснява той.

От 2021 година България не извършва Маастрихтските критерии, само че сега тази разлика се стопява. " Ние съвсем несъмнено ще употребяваме тези изключения, които употребява Хърватия, т.е. страните с най-ниска инфлация да се извадят в уравнението, само че разликата ни в неизпълнението би трябвало да е по-малка. Аз персонално си мисля, че реалистичният вид за действителното влизане в еврозоната най-оптимистично е началото на 2026 година “, счита Сиркаров.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР