Данъците на старите автомобили ще бъдат увеличени.В страната ни ще

...
Данъците на старите автомобили ще бъдат увеличени.В страната ни ще
Коментари Харесай

Наследство от кабинета „Денков“: вдигат данъците на старите автомобили

Данъците на старите коли ще бъдат увеличени.
В страната ни ще бъде въведено прогресивно данъчно облагане,
насърчаващо потреблението на енергийно ефикасни транспортни средства с ниски излъчвания на нездравословни газове. Това е записано в плана на Интегриран проект в региона на енергетиката и климата. Той е квалифициран от последния постоянен кабинет с министър председател Николай Денков. И е изпратен за утвърждение в Европейската комисия, написа „ Труд “.

В създадения от Министерството на нововъведенията план на Закон за поощряване на електрическата подвижност е планувано
нарастване на налозите за старите коли с до 78 на 100.
С претекста по този начин да бъде лимитирано потреблението на остарели коли. Реално обаче повдигането на налозите ще има противоположен резултат. Хората карат остарели коли, не тъй като ги избират, а тъй като нямат пари за покупката на нови. При вероятно нарастване на налозите, хората ще купуват още по-стари коли, с цел да платят по-ниска цена и по този начин да им останат пари за заплащане на налозите.

В план на Интегриран проект в региона на енергетиката и климата са посочени
още редица вероятни ограничения за поощряване навлизането
на електрически транспортни средства. Например въвеждане на таван на излъчванията нездравословни газове освен при първична регистрация на транспортни средства. А и при следваща продажба/регистрация на коли. Така най-старите коли няма да може да бъдат регистрирани и продавани в страната. Друга допустима мярка е въвеждане на зони за достъп (особено в централните градски части)
единствено с енергийно ефикасни транспортни средства с ниски излъчвания на нездравословни газове.
През миналата зима в София към този момент действаше възбрана за влизане в центъра на града на най-старите дизелови коли. Като е планувано с годините разпоредбите за достъп до центъра на столицата през зимните месеци да бъдат затегнати.

Другите вероятни ограничения включват даване на директни дотации за покупка на нови транспортни средства с нулеви излъчвания, т.е. на електрически автомобили,
които да бъдат годни единствено за лимитирано време
или за покупката на избран брой коли, т.е. до постигане на най-малък брой такива транспортни средства. Има и концепция за данъчни облекчения за покупка и потребление на транспортни средства с нулеви излъчвания. Предложението е те също да бъдат в действие за лимитирано време или до вписване в страната на избран брой електрически транспортни средства. Друга допустима смяна е обезпечаване на достъп на електрическите автомобили до бус лентите. Има концепция да бъде насърчено и предлагането на транспортни средства с нулеви излъчвания за взаимно потребление от жителите.

 
Източник: flashnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР