Скъсано въже е причинило смъртта на алпиниста . Това съобщава

...
Скъсано въже е причинило смъртта на алпиниста . Това съобщава
Коментари Харесай

Официално: Атанас Скатов е загинал заради скъсано въже

Скъсано въже е предизвикало гибелта на алпиниста. Това оповестява “ ”, като се базират на публични документи, получени от свои източници. Българинът при слизане от Лагер 3 под К2. 
И в двата смъртни акта - от държавното управление на самостоятелната област Гилгит Балтистан и болничното заведение в град Скарду, където бе откарано тялото на българина, са безапелационни, че повода за гибелта е скъсано защитно въже. Веднага след нещастието със Скатов от компанията “Севън Съмитс Трекс ”, която провежда експедицията за подчинение на К2, побързаха да обяснят, че в действителност българинът е направил неточност при откачането от едно въже и прекосяването на друго.
 Прощалното писмо към Атанас Скатов от неговата обичана: Ужасно доста копнея за един финален диалог Прощалното писмо към Атанас Скатов от неговата обичана: Ужасно доста копнея за един финален диалог
Жената до огромния наш планинар Атанас Скатов, който откри преди дни гибелта си под връх К2, разгласява в профила си във Facebook затрог...
В документа от болничното заведение в Скарду обаче се загатва, че тялото на българина е било докарано там в 5 часа следобяд на 5 февруари. Наско е бил с “тежка контузия на главата, съпроводена с доста фрактури и сериозна загуба на кръв ”. Гилгит Балтистан е самостоятелен регион, който се оспорва от Пакистан и Индия в предишното, а през днешния ден от - Пакистан и Китай. В него обаче се пада базовият лагер за офанзива на К2. Според документите излиза наяве, че Скатов не е бил изтощен, когато е тръгнал надолу. Той е вървял не повече от час, а в кариерата му има преходи от 36 часа. Дори последният, с който е приказвал, удостоверява, че той е бил в необикновено въодушевление макар решението да спре с офанзивата и говорел по какъв начин ще се върне през лятото, с цел да покори върха.
Всички познати на Скатов са безапелационни, че той е най-хубав тъкмо при слизането от върха на рапел. Просто телосложението му било уместно. Това още повече подронва изказванията, че е имало неточност от негова страна. Твърденията за липса на опит също са прекомерно пресилени, откакто тъкмо Скатов е бил най-опитният в цялата експедиция. Положението в Лагер 3, където са били множеството алпинисти от експедицията, било в действителност тежко. Един от тях свидетелства, че шерпите вдигнали двойно цената на спомагателния О2, който бил поръчан. Изненадващо бутилката от 200 $ станала на 400. Точно той е видял тялото на Наско да прелита край него и към бездната след скъсаното въже.
Както е известно, Скатов падна в бездна от към 220 метра. Въпреки това трекерът му засича придвижване 10 минути след края на рухването, което е траяло над 1 час. “Севън Съмитс Трекс ” е на братята Чханг Дава Шерпа и Мигма Шерпа. Те са първата двойка братя, които са покорили всички осемхилядници и с това са вписани в върховете на “Гинес ”. Точно от тяхната експедиция са и петте жертви под К2 този сезон. Първо почина, още веднъж от скъсано въже, испанецът Сержи Миньоле, а ден след нещастието със Скатов изчезнаха легендата на пакистанския алпинизъм Али Садпара, исландецът Джон Снори Сигурдсон и чилиецът Хуан Пабло Мор. Търсенето на телата им завърши още в понеделник, само че към този момент няма късмет да са живи.
И въпреки всичко тъкмо под К2 шерп оцеля 100 часа покрит от лавина през 2008 година и бе избавен. Това обаче стана през лятото, когато температурите са по-нормални. В момента поради мощния вятър над 7000 метра надморска височина температурата пада до минус 60 градуса. Дори легендата Нимрал Пурджа, който покори К2 през зимата и сложи скоростен връх за нанагорнище на всички осемхилядници, пусна фотография на Скатов в обществените мрежи. Заради него българинът се навил да тръгне на тежката експедиция към най-жестокия връх в Хималаите.
 След Атанас Скатов, още трима алпинисти са изчезнали под връх К2 След Атанас Скатов, още трима алпинисти са изчезнали под връх К2
Трима алпинисти под връх К2 в планината Каракорум са в неопределеност към този момент 30 часа, оповестява Народоосвободителна въстаническа армия ТВ. Изчезнали са Джон Снори, Али Садпар...
В момента се прави всичко допустимо да бъде върнато тялото на Скатов в България. Той е пътувал със застраховка от Германия, което бави нещата. Първо би трябвало да бъдат изчистени всички проблеми към изплащането на парите и по-късно тялото ще бъде освободено. Атанас Скатов и Боян Петров разделят първото място в българския алпинизъм с 10 покорени осемхилядника в кариерата си. Петров изчезна преди три години в опит да покори Шиша Пангма, като неговото тяло по този начин и не бе намерено за разлика от това на сливенеца.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР