Скандинавският стил винаги е асоцииран с лекота, елегантност и простота.

...
Скандинавският стил винаги е асоцииран с лекота, елегантност и простота.
Коментари Харесай

Спалня в скандинавски стил – всичко, което трябва да знаете

Скандинавският жанр постоянно е асоцииран с лекост, грациозност и елементарност. Атмосферата, която основава стила Сканди е релаксираща, в детайлите ѝ се следи минимализъм, а цветовата палитра се придържа към светлите и сдържани тонове.

Много постоянно се заглеждаме към този жанр, когато заговорим за спалнята, защото тъкмо това помещение свързваме с думите релакс, утринна хладина и непорочност.

Още малко за интериора в скандинавски стил…



в Сканди жанр е царство на естетиката, функционалността и минимализма. Обзаведена в този жанр, спалнята наподобява модерно, като освен това атмосферно се приближава и резервира връзката с природата. 

Първото, което изниква като детайл на скандинавско наличие в интериора, е може би светлото дърво и изобщо доста дървени детайли и естествени материали. Текстила в спалнята също би трябвало да е натурален – лен, памук, в неутрална сива или бежова гама. Подовите настилки постоянно са ръчно тъкани, в един звук или с ненатрапчиви претекстове. 

И празненство на белия цвят – всичко е бяло. От стените, през мебелите, до рамките на фотосите - всичко е бяло. Този цвят идеално се хармонизира с дървения паркет на пода или пък с порти от натурално дърво.

Друга характерност, доста типична за Сканди стила, е светлината. Големи прозорци, през които дневната светлина огрява всяко кътче на стаята. Някои дизайнери са на мнение, че този жанр доста подхожда на спални, ситуирани на последното равнище, изключително в случай че има прозорци на тавана.

Как да съвместим осветяване, фон и контрастни детайли?



За скандинавските поданици, дневната светлина е извънредно скъпа и я канят доста общително в дома си, изключително в спалнята. Завесите, които покриват прозорците, са леки и ефирни, издържани в типичната за стила светла базова гама и наложително от естествени материи.

Добавянето на изкуствено осветяване е различен доста присъщ миг, който има свое лично лъчение в Сканди стила. Тук става дума за хармоничната композиция на няколко разнообразни източника на светлина – полилеи, лампиони, нощни лампи. Дизайнът е минималистичен, а светлината от крушките - мека и ненатрапчива.

Стерилността на неутралната светла гама на помещението се компенсира благодарение на единични ярки, само че стилни, акценти. Такива могат да бъдат:

- Текстил –, дребна постеля на пода до леглото, кувертюра или цветно одеало;

- Декорация – картини, рамки, творби на изкуството;

- Абажури на осветителните тела.

Основното нещо тук е мярката – един, два акцента. Не бива да се прекалява, с цел да не се изгуби естетиката и концепцията за сканди-атмосфера.

Важно е да споменем, че скандинавският жанр е несъответстващ с пластмасови детайли в декора и голям брой стъкло и огледала. Тънкостта е в простотата и натуралния генезис на материалите.

Какви би трябвало да са пода, тавана и стените в Сканди жанр?



Вземайки под внимание този изчистен от детайли,  а от време на време и с мъжко звучене жанр, следва да стоим надалеч от ултрамодерните  материали и подходи в декорирането на стените, пода и тавана.

По отношение на тавана, той би трябвало да бъде чист и еднакъв, без спомагателни окачени детайли – равна повърхнина и бяла багра. Подът покриваме с паркет или ламинат, които се придържат компактно до натурално дърво, а в случай че е допустимо да се сложи естествено такова, би било отлично.

Стените оставяме като чисто платно и боядисваме в един звук. Те не трябва да се претрупват с украшения. Отделни детайли са вероятни под формата на декоративни тухли или естествени камъни. Тапети съвсем не се употребяват при Скандинавския жанр. Ако има такива случаи, то това е блестящо леке и се слага на стената зад леглото.

Цветовата палитра в Сканди стила е светла, малко клонѝ към студената гама, а оттенъците ѝ са леки и ефирни. Заложете на бяло, ярко сиво, пастелно зелено, кремаво и други. Най-важното е вярно да се избере оттенъка, с цел да не стане стаята с прекомерно хладно лъчение. 

Какъв би трябвало да е текстилът в Скандинавския жанр? 



Вече споменахме, че текстилът при Скандинавския жанр би трябвало да бъде от естествени материи. Тук няма коприна, нито дантели, комплицирани принтове, кормила и прекомерно ярки цветове. Просто лен, памук, кожа с косъм или велур. Завесите са без комплицирани кройки, а щорите отсъстват.

Освен по предопределение, текстилът може да се употребява и в качеството на акцент – декоративни тематични възглавници, постелки до леглото, кувертюри. Те могат да бъдат едноцветни или с претекстове, само че не прекомерно натрапчиви. 

Как да създадем верния избор на мебели?



Мебелите в Скандинавския жанр се отличават с функционалност и сбитост. Те не завладяват пространството в стаята, разполагат с задоволително шкафове за предпазване на спалното долни дрехи и имат опция за разпъване.

При тях доминират плавните форми, натуралното дърво със комплицирана текстура, тапицериите от естествена кожа, велур и лен. Няма комплициран обков, няма пластмасови детайли. 

Основният фокус в спалнята при Сканди стила пада върху леглото, което съвсем постоянно се разполага редом с прозореца. Леглото може да има висока табла от дърво или пък тапицирана с кожа или с дамаска от лен. 

не е огромен, само че пък би трябвало да има доста отделения и да е допустимо по-функционален. Добре се вписват лавици за книги, плетени кресла и столове, които оформят дребен ъгъл за четене. Правилото още веднъж е да не се претрупва пространството, никакви гланцирани повърхности и изкуствени материи.

Скандинавският жанр е подобаващ за всяка спалня, само че ще бъде най-хубавото решение за дребни по мярка жилища и ексцентрични стаи, тавански пространства на къщи. За осъществяването на този план във Вашата спалня се доверете на богатия избор на  . 

(платено съобщение)
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР