Скандални разкрития за ирландската католическа църква потресоха цял свят. Близо

...
Скандални разкрития за ирландската католическа църква потресоха цял свят. Близо
Коментари Харесай

Откриха масов гроб на 800 деца в Ирландия

Скандални разкрития за ирландската католическа черква потресоха целия свят. Близо осемстотин деца са били заровени нелегално в общ гроб в църковен подслон, осведоми Франс прес. Властите към момента не са решили по какъв начин тъкмо да постъпят след скандалните разкрития, направени от историчката Катрин Корлес.

След дългогодишно изследване Корлес се натъкнала на улики, доказващи, че общо 796 деца, родени от самотни майки, постъпили в сиропиталището Добрата помощ сред 1925 и 1961 година, са били заровени в септична яма без знанието на обществеността.

Въпросният подслон е ситуиран в град Туъм, Западна Ирландия. Голяма част от заровените деца са били на по няколко месеца, като е имало и по-големи. Детското гробище е открито през 1975 година от локални хора, когато ненадейно се пропукват бетоните плочи, които го скриват.

Повече от век локалното население било залъгвано, че там са заровени телата на хора, умряли при огромния апетит в страната през 1840 година. Историчката Катрин Корлес намерила нещо съмнително в тази ситуация и решила да го изследва. Тя разгледала деликатно всички архиви и регистри.

От откритите данни тя стигнала до извода, че гробът е ангажиран от останките на съвсем осемстотин дечица. Починалите са били заровени без ковчег, като на място е липсвала даже надгробна плоча. Регистрите сочат, че гибелта на децата е била породена от инфекциозни заболявания като туберколоза и систематичен апетит.

 Духове

През първите години на двадесети век под управлението на ирландската католическа черква са били редица домове за деца, лишени от родителска грижа и приюти, населявани от самотни родители.

В тези години на майките без съпрузи не се е гледало с положително око. Те нерядко забременявали от заможни фамилни мъже или даже от духовници, които правели всичко допустимо да прикрият съществуването на противозаконните си наследници. Нещастните дами нерядко са били принудени да изоставят децата си и да ги дадат за осиновяване.

Самотните майки в Ирландия по това време са били постоянно срещано събитие. В годините сред 1922 и 1996 повече от 10 хиляди девойки и зрели дами са се трудели, без да получават никакво възнаграждение в перални, ръководени от католическите монахини.

Това било наказване за тези дами, защото те нарушавали католическите закони, позволявайки си да забременеят без брак.

Източник: sanovnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР