Скандалите в здравеопазването между министрите и управителите на НЗОК са

...
Скандалите в здравеопазването между министрите и управителите на НЗОК са
Коментари Харесай

Таня Андреева за скандала в здравеопазването: Министърът винаги печели срещу шефа на НЗОК

Скандалите в опазването на здравето сред министрите и шефовете на НЗОК са по-скоро традиция в сравнение с изключение. Това сподели в предаването „ Лице в лице ” по bTV някогашният министър на опазването на здравето доктор Таня Андреева във връзка със абсурда с желаната от Владислав Горанов и Кирил Ананиев оставка на шефа на НЗОК проф. Камен Плочев. По думите й в тази ситуация спорът се е преекспонирал.

Това е една неравна борба, която най-често, нагледно казано, се печели от министъра на опазването на здравето, тъй като той е този, който дава отговор за системата на опазването на здравето като цяло. Той задава здравните политики и следи те да се извършват, добави тя.

Таня Андреева изясни, че над шефа е Надзорният съвет на Касата. Най-често предстедателят на този съвет е един от зам.-министрите на опазването на здравето. Така страната вкарва своя сериозен кадрови запас, с цел да може да управлява посредством Надзорния съвет Касата. Най-големият запас в здравеопазнавето се управлява от НЗОК, счита бившят министър.

От друга страна оставката е персонален избор, а проф. Плочев може по своя самодейност да осведоми за нещо Народното събрание, счита още специалистът. „ Но не може да приканва в писмо да се актуализира бюджетът на касата “, добави Андреева.

По думите й това, че имаме една каса, ни пречи. А когато има повече каси, те се състезават за доверието на пациентите и на лечебните заведения, с които ще работят. Сега структурата работи като инструмент за отбрана на ползи. „ Монополите нищо хубаво не раждат “, счита още тя.

Източник: blitz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР