Скандали при изслушването на вътрешния министър Калин Стоянов за действията

...
Скандали при изслушването на вътрешния министър Калин Стоянов за действията
Коментари Харесай

Скандали при изслушването на вътрешния министър: Не могат да се покрият щетите от наводненията

Скандали при чуването на вътрешния министър Калин Стоянов за дейностите на междуведомствената комисия за справяне с последствията от бедствията. Взаимни обвинявания в популизъм сред партиите и лични обиди от страна на депутатите.

След близо двучасовото чуване на вътрешния министър стана ясно, че има прекомерно доста претенции за възобновяване на вредите от последните наводнения. Те са 589 за 520 млн. На този декор обаче междуведомствената комисия не разполага с нужните средства. В нейния бюджет има единствено 17 млн. лева

На въпрос къде са останалите средства вътрешният министър изясни, че служебният кабинет е изхарчил в последните месеци близо 63 млн. Стоянов е получил заричане от финансовия министър, че в новия бюджет ще бъдат добавени нови 50 млн, само че те не са задоволителни, с цел да откликнат на всички претенции да бъдат възобновени вредите от наводненията.

Напрежението в залата ескалира, откакто от левицата обявиха, че при посещаване на местата на наводненията, са намерили цялостен безпорядък и липса на съгласуваност сред локалната власт и държавните институции.

Ето част от репликите по време на чуването:

Иван Ченчев, " Българска социалистическа партия за България ": Не се върша на някакъв левент от трибуната, само че ви споделям, че всеки от Народно събрание трябваше да е там на място, да види провалите и да взе участие в някаква съгласуваност.

Марин Маринов, ГЕРБ- Съюз на демократичните сили: Поглеждам наляво, тъй като много хора към този момент назовават Българска социалистическа партия – Българска популистическа партия. Не е обикновено в тежки моменти на бедствия и наводнения да използваме нещастието на хората за популизъм, да атакуваме общините, които резервираха държавността.

Георги Свиленски, " Българска социалистическа партия за България ": Много ви е рано тъкмо вие да давате оценка на Българска социалистическа партия. Относно това, когато станете партия на 130 година, тогава давайте оценки. Вие сте единствено на 13, имате още 117 година

Павела Митова, Има Такъв Народ: И този път ли ще си вършим пиар, ще сътворяваме междуведомствени групи или ще се работи в действителност във връзка с предварителната защита. Какви са съответните ограничения от точки, които ще предприемете?

Росен Желязков, ръководител на Народно събрание: Даваме си сметка сътрудници, че заран има радостна възбуденост поради хормоналните равнища, докторите ще кажат.

Калин Стоянов: Да направи всичко допустимо тематиката да не бъде политизирана, предавам буквално едно към едно това, което желаеха кметовете от мен преди всичко. Правителството има воля да работи за решение на проблемите на хората. Не знам кой къде е бил, само че знам, че екипите на Министерство на вътрешните работи бяха първи на уязвимите места. Във фонда е заварено 63 млн. гласувани с две решения от април и юни. Имам излишък от 17 млн. и с това, което е дадено от министър Василев още 50 - стават общо 67 млн.

Настимир Анананиев: Министерски съвет отпусна помощи за всички, които са потърпевши - 1512 лева на човек и 2500 за уреди. Това демонстрира, че има сега работеща страна, която реагира по време на бедствия. Ако 30% от хората бяха застраховани, няма да има потребност страната да им дава пари, а да ги пренасочи на други, които имат потребност.

Тошко Йорданов: Настимир Ананиев излиза и с безочливост приказва, че хората не били застраховани. Имам възприятието, че той е някакъв лобист на застрахователни компании. Освен това му знаят името съвсем всички политически партии, през които той е минал като една дребна палава обла пеперудка. Освен това знам, че Настимир е врачок - малко несръчен врачок.
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР