“Скандалът с Руската църква ще се разраства, а действията на

...
“Скандалът с Руската църква ще се разраства, а действията на
Коментари Харесай

Милен Керемедчиев: Скандалът с Руската църква ще се разраства

“Скандалът с Руската черква ще се разраства, а дейностите на българските служби за сигурност са закъснели. ”  Това сподели пред NOVA някогашният заместник-външен министър Милен Керемедчиев.

„ Руската черква е на територията на остарялото Руско посолство у нас, има нотариален акт за нея, само че тя не може да работи като черква без разрешението на Българската православна черква. Напускащият духовник е трябвало не в Руското посолство да остави ключа, а в Светия синод ”, добави Керемедчиев.

Според него Руската православна черква доста бързо може да изпрати в България други свещеници. По думите на Керемедчиев думите на съветския дипломат у нас Елеонора Митрофанова са нагнетили напрежението.

„ Скандалът стартира от Северна Македония, защото тези свещеници бяха оповестени там за личност нон-грата. Руската федерация се стреми България и РСМ да имат оптимално обтегнати връзки ”, безапелационен е някогашният заместник-външен министър.

Църквата би трябвало да стои отворена, организацията става от страна на Българската православна черква. Това съобщи министър председателят Николай Денков.

“Не са изгонени съветски свещеници, изгонени са хора, които са работили против ползите на България. Те са непознати жители, посочи Денков. Прочетох отчетът на Държавната организация „ Национална сигурност “ (ДАНС), има задоволително учредения тези хора да са отвън България, сподели още Николай Денков, представен от Българска телеграфна агенция.

Патриарх Неофит назначи през вчерашния ден свещеници от София, които ще правят богослуженията в храма.

“Реакцията на организацията беше закъсняла. Тя не трябваше да разяснява думите на политици. Те имат право да изричат рецензии, управлението на ДАНС няма право да подлага на критика политици.

“Без заповед на Патриарха храм не може да бъде затворен. ”Това сподели в ефира на NOVA Тивериополският свещеник Тихон.

                                              Скандалът с Руската черква

„ Едно е несъмнено. Бих се радвал в случай че тяхната и нашата политика не се месят толкоз. Те едно „ Отче наш ” не могат да кажат, а всички станаха експерти по религиозно-правните въпроси ”, приключи Тивериополският свещеник Тихон.

Негово Светейшество Българският Патриарх Неофит е уведомил за подхванатите дейности със свое преднамерено писмо Патриархът на Москва и цяла Русия Кирил и чака подпомагане от съветското посолство в София за отваряне на храма.

Руската черква е благосъстоятелност на съветското посолство. Това оповестиха от Агенцията по вписванията след питане на Българска национална телевизия.

Придобиването на църквата е на база само крепостен акт от 1898 година, както и схема, оценка на парцела и разписка, които се изискват при всяка нотариална договорка.

Имотът по нотариален акт включва дворно място с повърхност 1175 кв. м и издигната на това място постройка на Руската черква “Св. Николай Чудотворец ”

Още вести четете в категория България.

Източник: safenews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР