Скандал в Университетската болница в Бургас заради недостиг на медицински

...
Скандал в Университетската болница в Бургас заради недостиг на медицински
Коментари Харесай

Скандал в Бургас! Лекари искат по 500 лв. на смяна, за да лекуват болни от COVID-19

Скандал в Университетската болница в Бургас поради дефицит на медицински личен състав в битката с COVID-19.

17 шефове на отделения желаеха да командироват свои лекари, единствено в случай че получават по 500 лв. за 12-часово дежурство, оповестява Нова телевизия.

Те отхвърлят да изпълнят заповедта на шефа на лечебното заведение техни лекари и сестри да бъдат командировани в Инфекциозно поделение. Писменият отвод е изпратен до управлението на болничното заведение, Регионалната здравна ревизия и медии.

" Защото няма изясненост за метода, по който би трябвало да се действа. Имаме доста малко персонал-медицински сестри и лекари. И в случай че отделя част от личния състав мисля, че няма да можем да работим ", споделя доктор Диана Маринова, която е шеф на Отделение за физикална и рехабилитационна медицина.

" Не сме споделили такова нещо. То е написано напълно ясно - написа отвод да изпълнят. Нека да мине съветът и ще го изкоментираме ", сподели доктор Даниел Петков - шеф на поделение " Уши, нос, гърло ".

Сред претекстовете са липса на дълготраен епидемиологичен проект в болничното заведение, липса на образование на възлаганите задания. Твърди се и че заповедта е в несъгласие с Кодекса на труда и заплашва живота и здравето, както на пациентите, по този начин и на личния състав.

Лекарите упорстват командироването да е непринудено, а поради поетия риск да се заплаща в допълнение трудово заплащане в размер на 500 лв. за 12-часово дежурство.

Не закъсня реакцията на лекарите от Инфекциозно поделение, които работят в рискова среда от март. " Честно да ви кажа, не желая да разясня, безпределно разочаровани сме всичките ", разяснява доктор Ростислава Кръстева, зам.-началник на Инфекциозно поделение в УМБАЛ-Бургас.

Изненадано е и управлението на болничното заведение. " Колегите получават бонус 1 000 лв., само че те работят цялостен месец, в такива условия. Много ми е необичайно по какъв начин остойностиха едно дежурство навръх 500 лв.. Този отвод е недопустим за нас. Това е липса на професионална отговорност, откакто са взети всички ограничения за сигурност ", съобщи доктор Светлозар Георгиев - зам.-директор на УМБАЛ-Бургас.

В същото време специализант, имащ съвсем всекидневен контакт със инфектираните с COVID-19, е подготвен да оказва помощ на сътрудниците си при идното откриване на още кревати в болничното заведение. " Дори и без доброволческата активност, която естествено сме подготвени да изпълним и да осъществим, ние по този начин или другояче през цялото време интензивно участваме в диагностичния развой ", споделя Павел Минев.

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР