Скандал се разрази в парламента около изслушването на външния министър

...
Скандал се разрази в парламента около изслушването на външния министър
Коментари Харесай

Скандал за Северна Македония, изслушването на Генчовска без секретни документи

Скандал се развихри в Народното събрание към чуването на външния министър Теодора Генчовска по тематиката за Северна Македония. То бе по искане на " ИТН ", които упорстват за закрито съвещание, само че някогашните им сътрудници от " Продължаваме промяната " предложиха чуването да е намерено. Това попречи на министър Генчовска да цитира секретни документи, което провокира бурна препирня в пленарната зала.

Вече имаме политическа рецесия. С дребни хитрувания няма да можем да преодолеем каквато и да е тематика в Народно събрание. Без хитрувания, всички желаеме да забележим дали са правилни изказванията на западни сътрудници, по тази причина съвещанието би трябвало да е закрито, тъй като документите са с гриф " Секретно ", сподели водачът на Движение за права и свободи Мустафа Карадайъ, написа 24 часа.

Чл. 103 от Наказателен кодекс прочете пък от парламентарната естрада Радомир Чолаков от ГЕРБ. Той планува затвор от 10 до 15 година за човек, който е на държавна работа, само че води съзнателно политика за нанасяне на щета на републиката.

Изслушването бе за да установим дали има нарушаване. Забранихте закрито съвещание, на което госпожа Генчовска да извади документи, с които да се откри дали има закононарушение от премиера, сподели Чолаков. Той предизвести Никола Минчев да не става " помогач, участник за укриване на закононарушение ".

Нямаше смисъл от този цирк. Закрито или не, всеки народен представител ще може да се запознае с тази паметна записка, тя е импортирана в секретното делаводство на Народно събрание, сподели от името на вносителите шефът на групата на Има Такъв Народ Тошко Йорданов. Но ще можете да се запознаете с записка от Лена Бориславова, сътрудничка на премиера, сподели Йорданов и след забележка от шефа на Народно събрание Никола Минчев се поправи, че тя е шеф на кабинета на премиера.

Йорданов цитира записка до началника на кабинета на външния министър, зам.министър Васил Георгиев и Димитър Стоянов, основен секретар на президента. В нея се цитира паметна бележка, получена от Министерство на външните работи от 1 април. Става въпрос за среща сред еврокомисаря по разширението Оливер Верхеи и зам.министъра на външните работи Васил Георгиев от 31 март. В нея тя написа, че показва " надълбоко удивление от съдържащите се в паметната записка изказвания за съществуваща сделка, за която управлението на Министерство на външните работи не е известено ".

" След като тази намира се състоя, ние бяхме в меден месец с Политическа партия, аз бях в Министерски съвет, министър председателят беше гневен, тъй като паметната записка е изпратена до президента и 10 посланика. Изчете ми на глас паметната записка за срещата с Верхеи. Вътре има 8 неща, които споделя Верхеи, които е споделил министър председателят пред него. Изчете ми ги, вие ще се запознаете в секретното деловодство, става въпрос за сделки сред премиера и Верхеи. И той ми сподели: От това стана ясно, че съм народен изменник, желая оставката на този, който е писал записките на зам.министъра ", описа Йорданов.

От документите излиза наяве, че министър председателят а поемал задължения, а не проксито му Весела Чернева, добави той.

В чуването си пред депутатите министър Теодора Генчовска стартира с утачнението, че още на съвещанието на КСНС през януари Министерство на външните работи е уведомило всимки политически сили и институции, че Северна Македония ще продължи да разчита най-вече на външния напън и ще се пробва да отслабва българската позиция, изолирайки експертните институции. А още с встъпването си на поста самата тя предизвестила северномакедонския си сътрудник да контактува единствено с нея, само че това не се случило и те траяли да търсят връзки с други български политици и пробив в позицията на България по ветото. Тя се базира на конфиденциален документ, само че не го прочете.

Тогава от залата - от местата на Има Такъв Народ, ГЕРБ и Движение за права и свободи, започнаха да се чуват гласове и крясъци да се закрие съвещанието.

Документът е в секретно деловодство, можете да го прочетете, отвърна им Минчев. И изясни, че вносителите не са аргументирали със секретни документи настояването за закрито съвещание.

Трябва да изчете документа, вие на какъв се вършиме сега, викна му от място Тошко Йорданов.

Ако желаете, можем да преустановим това чуване и да внесете ново, в което да разпишете категорично, изясни Минчев.

Тогава Генчовска продължи. Тя описа за план на рамковата позиция, изпратен във Външно от Весела Чернева, чието наличие допуска по-скоро проверка на българската позиция. Там не попада позицията ни по така наречен Македонски език, сподели Генчовска и посочи, че по този начин условието на европейски гаранции ставала несъстоятелно. Няма явен механизъм в преговорната рамка по осъществяване на контракта. Министерство на външните работи реши, че няма по какъв начин да има бележки по документ, който не дава отговор на позициите ни, описа Генчовска.

Основният проблем бе, че до момента в който Министерство на външните работи се опитваше да договаря, от други страни се създаваше усещане, че то няма значение и може да бъде заобиколено, сподели тя.

В началото на май Министерство на външните работи бе оставено да води пълноценно договарянията и бе пастегнат забележителен прогрес за месец, сподели още Генчовска. Така изцяло отпаднало настояването на Скопие включването на българите в конституцията да се случи в края на договарянията. Към настоящем разновидността е за се случи преди началото на старта на договарянията, само че за това е належащо политическо решение, посочи министърът.

Проведените все още диалози с всички страни членки на Европейски Съюз демонстрират, че те не са подготвени да одобряват това решение като свое, добави Генчовска.

Страстите в пленарната зала се разгорещиха доста, като представители на Има Такъв Народ, ГЕРБ, Движение за права и свободи и " Възраждане " неведнъж вземаха думата с искане за закрито съвещание. Минчев отхвърли да подложи на гласоподаване което и да е от тях.

" Оставка ", развикаха се бурно депутатите от опозицията.

На око хвърлях дали 80 души викат оставка, депозирайте го, отвърна им Минчев.

Костадин Ангелов от ГЕРБ го упрекна, че се пробва с процедурни хватки да заглуши опцията да се разбере дали е осъществено национално изменничество. За нас това е реалност. Един народен представител го назова от тази естрада " Просто Киро ", само че той ще си тръгне като по Кръстьо от премиелското място. Прикривате партийния си водач с процедурни хватки. До през днешния ден ви уважавах, само че нямате престижа да сте ръководител и би трябвало да си ходите, обърна се Костадинов към Минчев

Това ми го казахте и предходната седмица, ще ви очаквам и идната, в случай че не сте ми дали своят вот оставка до тогава, отвърна му Минчев.

Спрете сходни процедури, губим времето. Хората да платят 78 стотинки и да си гледат тези евтини сюжети и подиуми, които нямат друга роля, с изключение на да отклонят дневния ред от бюджета, скочи шефът на ПГ на Политическа партия Андрей Гюров.

Прекалихте, ще ви се наложи да те извинявате, скара му се Десислава Атанасова и го упрекна в нарушение на правилника.

А шефът на лявата група Георги Свиленски изиска удължение на работния ден до приемане на трите бюджета. Това бе отхвърлено със 112 гласа " за ", 95 " срещу " и 25 " въздържали се ".

Любомир Каримански от Има Такъв Народ обаче изиска двата дребни бюджета да са през днешния ден, а огромният - на следващия ден. Това бе признато с 205 гласа. 6 бяха " срещу ", а 21 " въздържали се ".
Източник: trafficnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР