Скандал около вноса на агнешко месо за Великден и Гергьовден

...
Скандал около вноса на агнешко месо за Великден и Гергьовден
Коментари Харесай

Пробутват ли ни македонско агнешко за българско?

Скандал към вноса на агнешко месо за Великден и Гергьовден се развихря поради опасения на български овцевъди.

Асоциацията на овцепроизводителите в България недоволства от конкуренцията на на ниска цена агнешко месо от Северна Македония и плаши с митинги и блокади. Фермери и търговци оповестиха, че македонско агнешко ще бъде продавано у нас, маскирано като българско, оповестява в. " Сега ". 

От Българската организация за сигурност на храните обаче настояват, че вносът е под " изключително засилен " надзор и фалшификации за произхода са невъзможни, като напомнят, че

в случай че месото е от животно, отгледано у нас, то е със наследник щемпел, в случай че е с различен генезис, маркирано е с алено мастило.

Според овцевъдната асоциация досега у нас са влезнали над 200 тона агнешко от Северна Македония на цена под 7 евро за кг.

Заради конвенция сред Европейски Съюз и и Северна Македония за безмитна търговия у нас се внася месо, което е с 30% по-евтино от родното произвеждане, твърди съпредседателят на Националната овцевъдна и козевъдна асоциация Симеон Караколев.

Република Северна Македония не съблюдава европейските регулации за потреблението на фуражи, ваксини и медикаменти при развъждането на животните и качеството на съответното месо е под въпрос, твърди Караколев.

Според него неналичието на евроегулации наред с по-ниските разноски за произвеждане в Северна Македония обуславящи по-ниската цена, а вместо да е под лупа, у нас контролът е занижен.
Източник: lupa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР