Ситуацията в Афганистан е тревожна, непосредствен и спешен приоритет е

...
Ситуацията в Афганистан е тревожна, непосредствен и спешен приоритет е
Коментари Харесай

Министър Стоев: Непосредствен и спешен приоритет е евакуацията на гражданите ни от Афганистан

Ситуацията в Афганистан е тревожна, непосреден и незабавен приоритет е евакуацията на жителите ни. Това съобщи министърът на външните работи Светлан Стоев пред сътрудниците си от Европейски Съюз по време на състоялия се ексклузивен Съвет " Външни работи " за обстановката в Афганистан.

Външните министри от Европейски Съюз разискаха извънредно тревожната и динамична обстановка в Афганистан и произлизащите от нея провокации за страната, района и Европейски Съюз. Единодушно като непосреден приоритет беше избрана евакуацията на жителите на страните членки и локалния личен състав в задграничните задачи и интернационалните организации.

Потвърден беше задължението на Европейски Съюз към стабилността на Афганистан и оказване на помощ на популацията на страната. Налице е воля за създаване на обновена тактика на Европейски Съюз за Афганистан. Сътрудничеството и поддръжката към страните от района ще бъдат основни за преодоляване на обстановката, в това число на мигрантския напън.

Министрите на външните работи се сплотиха към разбирането, че ясно следва да бъдат декларирани упованията към бъдещото ръководство на Афганистан за съблюдаване на интернационалното и филантропичното право и поетите от страната интернационалните задължения.

Специално внимание беше отделено на обстановката на дамите и девойките, както и малцинствата, чиито права и равноправно присъединяване в обществения живот на страната би трябвало да бъде обезпечено.

В своето изявление българският външен министър изрази и терзание по отношение на огромния брой афганистанци, напускащи страната си, и нараствания мигрантски напън върху България като външна граница на Европейски Съюз. В този подтекст България ще разчита на солидарността на Европейски Съюз.

Съветът " Външни работи " приключи с приемането на декларация по обстановката в Афганистан.

Афганистан е включен като тематика и в неофициалната среща на външните министри при започване на септември.
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР