Ситуацията Около 06:30 ч. сутринта местно време на 7 октомври

...
Ситуацията Около 06:30 ч. сутринта местно време на 7 октомври
Коментари Харесай

Няколко военни тезиса за ситуацията на границата с Ивицата Газа

Ситуацията

Около 06:30 ч. сутринта локално време на 7 октомври 2023 година Хамас разгласи началото на интервенция „ Потоп Ал-Акса “, в това време стартира солидна ракетна офанзива от линията Газа против израелски градове, по време на която бяха изстреляни 2500 или до 5000 ракети. Съобщава се за детонации в региони към линията Газа, както и в Тел Авив и Ашкелон.

Сирените за въздушна паника бяха задействани във Вирсавия и Йерусалим. Въпреки обстоятелството, че по-голямата част от популацията на тези градове проведено се приюти в бомбоубежища, броят на ранените към този момент е десетки и стотици, а ракетните удари не престават.

Едновременно с обстрела, бойните елементи на Хамас, наброяващи от няколко десетки до няколкостотин бойци, пробиха граничните укрепления и навлязоха в минимум 7 обитаеми места в Израел, в това число град Сдерот и, съгласно някои източници, Ашкелон. Знаем за бойни дейности, които се организират в тези села и градове.

Има известия, че изненадващата офанзива е заварила неподготвени доста от израелските гранични елементи с повече от 30 убити бойци, гранични чиновници и служители на реда и че минимум 25 членове на граничния корпус са били хванати от Хамас. Съобщава се, че минимум три опорни пункта на ЦАХАЛ на границата с Газа са завладяни на практика без пердах, дружно с техниката и оръжието.

Потвърдена е загубата на минимум три танка Меркава. Има също по този начин информация, че в селата, където са нахлули силите на Хамас, тяхната работа за сигурност прави арестувания и арести по домашните адреси на военнослужещи, военни пенсионери и държавни чиновници, което значи, че Хамас разполага с бази данни за популацията на граничните села и градове..

Потвърдено е също, че в офанзивата против Израел взе участие отряд парапланеристи и интензивно се употребяват БЛА. Според Ал Джазира израелската войска е изгубила надзор над контролно-пропускателния пункт Ерез и огромна част от границата с Газа...

Предисторията:

Все още не е изцяло ясно каква е повода за внезапното изостряне на палестинско-израелския спор. През последните седмици няма внезапно утежняване на обстановката. За множеството наблюдаващи, войната пристигна безусловно от нищото. Но би трябвало да признаем, че ситуацията тук не беше спокойно. Най-малко 247 палестинци са били убити от израелската войска през 2023 година, а 32 израелци и двама непознати жители са били убити при палестински офанзиви.

Конспирологията:

Канонична версия . Официалният мотив за палестинската интервенция бяха конфликтите в джамията Ал-Акса в нощта на 4 април, когато няколкостотин палестинци се барикадираха в джамията Ал-Акса след молебствия за Рамадан заради опасения, че евреите може да отидат на Храмовия рид за осъществяване на ритуално жертвоприношение, макар възбраната му.

В отговор израелската полиция нахлу в джамията с екипировка за битка с безредиците. Палестинците описаха, че полицията е употребила шокови гранати, гумени патрони и набези с палки против джамията, оставяйки минимум 50 ранени и 400 задържани. Но на фона на мейнстрийм новините - войната в Украйна, тези събития бяха в периферията на публичното внимание.

Най-екзотичната версия е, че палестинската атака е била предизвикана от израелските разследващи служби , с цел да се „ унищожи ” вътрешноизраелският дневен ред на политическата рецесия към държавното управление на Нетаняху и огромната икономическа рецесия, включваща Израел.

Украинската версия – войната е предизвикана от Русия, с цел да отвлече вниманието на целия свят от битката на украинския народ за независимост.

Перспективи:

В отговор на палестинската офанзива Израел разгласи началото на лична военна интервенция - интервенцията „ Железни мечове “. Министърът на защитата Галант сподели, че Хамас " направи сериозна неточност тази заран и стартира война против страната Израел " и че " страната Израел ще завоюва тази война ".

Той също по този начин разгласи изключително състояние в радиус от 80 километра от границата с Газа. Но би трябвало да се означи, че всичко това беше направено с голямо забавяне. Всъщност, когато Хамас към този момент беше нахлул в израелските градове. Сега израелската авиация взе участие интензивно в боевете, нанасяйки мощни удари по Газа.

Отрядите на ЦАХАЛ също се придвижват към границата. Но всички наблюдаващи означават извънредно високата подготовка на войските на Хамас, както и тяхната изцяло нова тактичност - налагане на боеве в града, също така и в села, обитаеми с израелци,

Развитието на спора в този момент директно зависи от реакцията на палестинската власт и проиранската Хизбула на границата с Ливан. Ако и те влязат в спора, тогава можем да приказваме с цялостна убеденост за експлоадирането на огромна война в Близкия изток и тази война ще стане извънредно сложна за Израел.

Но към този момент няма признаци за „ активиране “ на палестинската власт в автономията, която обичайно е в спор с Хамас. По сходен метод Хизбула до момента се е ограничавала единствено до приветствия и поздравления към Хамас.

Хамас е палестинска сунитско-ислямска войнствена, фундаменталистка и националистическа организация. Организацията е учредена през 1987 година

Още преди основаването си, Хамас имаше необятна мрежа в палестинския район. Идеологията, към която се придържа Хамас, е сунитският ислямизъм.

Хизбула е ливанска шиитска ислямска политическа партия и войнствена група. Организацията е учредена през 1985 година Идеологията, която следва Хизбула, е шиитският ислямизъм.

Превод: Европейски Съюз

Абонирайте се за новия ни Youtube канал: https://www.youtube.com/@aktualenpogled/videos

Абонирайте се за нашия Ютуб канал: https://www.youtube.com/@user-xp6re1cq8h

и за канала ни в Телеграм: https://t.me/pogled

Влизайте непосредствено в сайта https://www.pogled.info .

Споделяйте в профилите си, с другари, в групите и в страниците. По този метод ще преодолеем рестриктивните мерки, а хората ще могат да доближат до различната позиция за събитията!?
Източник: pogled.info

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР