Ситизън лаб е идентифицирала сървъри в десет държави, които са

...
Ситизън лаб е идентифицирала сървъри в десет държави, които са
Коментари Харесай

Разкриха нов израелски шпионски софтуер, отново с българска връзка

Ситизън лаб е идентифицирала сървъри в 10 страни, които са получавали данни от устройствата на жертвите, в това число Израел, Сингапур, Мексико, ОАЕ и България.

Шпионският програмен продукт е основан от " КуаДрийм ", компания, учредена от някогашен израелски боен, някогашен член на израелската NSO Group, основала " Пегас ", оповестяват експертите по киберсигурността. Поне петима души са били подложени на следене благодарение на новия програмен продукт в Северна Америка, Централна Азия, Югоизточна Азия, Европа и Близкия изток. Сред тях има публицисти, представители на политическата съпротива и член на неправителствена организация, съобщи организацията, която към този момент не оповестява имената им.

Шпионският програмен продукт е бил продаван на държавни управления, в това число тези на Сингапур, Саудитска Арабия, Мексико, Гана, Индонезия и Мароко, съгласно Ситизън лаб.

Ситизън лаб изясни, че откакто бъде конфигуриран на телефон или компютър, шпионският програмен продукт " КуаДрийм " може да записва телефонни позвънявания, да прави фотоси и да търси във файловете на устройството, всичко това без знанието на потребителя. Той също по този начин разрешава достъп до данни, съхранявани в облачното вместилище, и има функционалност за самоунищожаване, с цел да скрие наличието си, откакто към този момент не се употребява.

Темата за частния шпионски програмен продукт излезе на напред във времето в интернационален проект, след разкритията за " Пегас ". До юли 2021 година медийно следствие разкри лист с повече от 50 000 имена на лица, които може да са били следени с тази стратегия, напомня Агенция Франс Прес. Това провокира кавги и правосъдни каузи в няколко страни, а Екологичен потенциал сътвори специфична проверяваща комисия по въпроса.

Когато се разгоря абсурдът " Пегас " се появиха известия, че и било доста евентуално най-малко част от работата по шпионската стратегия да е свършена от български програмисти. Според отчет на кредитната организация " Мудис ", представен от вестник " Хаарец ", компанията имала офиси в Израел, Кипър и България с общо 750 чиновници.

Преди година, на 10 март 2022 година, българската прокуратура заяви, че е въз основата на информация за нерегламентирано потребление на програмен продукт " Pegasus ".

Лого украсява стена на клон на израелската компания NSO Group, покрай южния израелски град Сапир, 24 август 2021 година Най-известният образец за шпионски програмен продукт, софтуерът Pegasus от израелската NSO Group, беше употребен за ориентиране към повече от 1000 души в 50 страни, съгласно откриватели по сигурността и световно медийно следствие от юли 2021 година, цитирайки лист от повече от 50 000 номера на мобилни телефони. Съединени американски щати към този момент са наложили ограничавания върху износа на NSO Group, ограничавайки достъпа на компанията до американски съставни елементи и технологии
Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР