Систематичните инвестиции в образованието са върхов приоритет за българското правителство,

...
Систематичните инвестиции в образованието са върхов приоритет за българското правителство,
Коментари Харесай

Над 1 млрд. евро потичат към образованието

Систематичните вложения в образованието са върхов приоритет за българското държавно управление, тъй като без тях общество, което обгръща всички жители и което вкарва нови хрумвания и процеси, е невероятно. Това сподели заместник-министърът на образованието Деница Сачева през днешния ден в МОН.

Министър Вълчев: Не всички учебни заведения са проблематични

Българските възпитаници не могат да работят в екип

Стаматов: Българчетата са необразовани поради „ Фейсбук”

Българските възпитаници на евродъното по четене

През идващите 4 години държавното управление на България ще влага над 1 милиарда евро в обучение, по-конкретно в увеличение на заплатите на учителите. Намерението ни е да удвоим учителските заплата и по този начин междинната заплата на преподавател ще стане по-висока от тази за страната. Предвидени са и обилни вложения в просветителната инфраструктура, най-много в професионалните учебни заведения и техникумите, уточни Сачева.

Особено значимо е концентрирането върху полезностите. От няколко години приказваме за връзката сред обучение и бизнес и тя би трябвало да се резервира и съхранява. Но връзката на образованието с полезностите би трябвало да е преди всичко. Защото първостепенната цел на образованието е персоналната самокритика и задоволство, опцията самичък да откриеш гения си, а чак по-късно идва връзката с трудовия пазар.

Зам.-министър Сачева акцентира, че цифровата промяна на обществото и цифровите умения изисква цялостно внимание, там се изисква холистичен метод, а освен диалог за вложения в цифровите умения на средношколците и студентите.

Става дума за по-обхватни задания, които отиват оттатък възрастта на учениците и студентите: би трябвало да се приказва за цифрови умения на цялото население, цифровата просветеност на всеки жител ще става все по-важна.

Бъдещото неравноправие няма да е повече социално-икономическо, а основано на цифровите умения и информацията – сред обособените страни, сред другите пластове на обществото и най-много, когато приказваме за маргинализирани групи – какво да се направи за включването им в това обучение.

Сачева означи, че сега възпитаници и учители постоянно взаимно се образоват по цифрови умения.

Вече 1500 учебни заведения имат Wi-fi системи. Предвидени са и специфични пакети за млади учители. Целта е учителската специалност да стане по-привлекателна като специалност на бъдещето.

Друго предизвикателство е въвеждането на гражданското обучение, което да стане съставен елемент от образованието по разнообразни предмети в учебно заведение. Образованието ще бъде акцент и по време на българското председателство на Европейски Съюз.

„ Оценяваме като триумф това, че с помощта на работата на 1 100 екипи от учители, шефове, обществени и здравни служащи, представители на цивилен организации, посетили адресите на отпаднали от учебно заведение деца, успяхме да върнем в клас една трета от отпадналите “, съобщи заместник-министърът на образованието Деница Сачева.

Следете ни на всички места и когато и да е с мобилното приложение на Vesti.bg. Можете да го изтеглите от Гугъл Play и AppStore

За още вести харесайте страницата ни във Фейсбук ТУК.
Източник: vesti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР