Системата за ранно оповестяване в случай на бедствия или опасност

...
Системата за ранно оповестяване в случай на бедствия или опасност
Коментари Харесай

Бомбоубежищата в България – недостатъчни и в ужасно състояние

Системата за ранно обявяване при положение на бедствия или заплаха от война се тества по няколко пъти годишно. В средата на тази седмица столичани още веднъж чуха за няколко минути предупредителния писък на сирената. Това даде мотив на БГНЕС да обърне внимание на тематиката за положението на бомбоубежищата у нас, в които популацията би трябвало да се укрие при положение на нахлуване.

4 души в София се грижат за бомбоубежищата

Бройката на скривалищата в София е към 500. За страдание от години те тънат в съсипия и давност, а някои са превърнати в сметища. През годините институциите си ги трансферират и никой не желае да се ангажира с поддръжката им. Преди години за тях се грижеше Министерството на защитата, по-късно бяха трансферирани към структурите на Министерството на вътрешните работи.

Миналата година, по гледище на премиера Бойко Борисов, те бяха тествани. Тогава се откри, че огромна част от тези обекти нямат ясна благосъстоятелност. Други нямат Акт 16 и са в плачевно положение. Решението на тези проблеми е в ръцете на регионалната администрация, основния проектант и кмет. Тогава беше основана и междуведомствена комисия, която трябваше да реши кои скривалища могат да се реновират, кои би трябвало да се поддържат и кои би трябвало да бъдат изцяло запечатани. До през днешния ден обаче не е явен резултатът от работата на тази комисия.

На този декор се оказва, че е под въпрос дали ще има място къде да се укрият всички при военни дейности или офанзива, макар че такова помещение би следвало да има във всеки регион. Скривалища има и в част от учебните заведения в града, само че не е ясно в какво положение са.

Според експерти, при положение на заплаха, най-сигурното място в града е метрото и неговите тунели, гаражът на НДК, скривалището под трезора на Българска народна банка, както и мазетата на жилищните блокове, строени преди 90-те години, тъй като в постройките, строени след 1991 година не е планувано укритие. Необходимо е обаче тези пространства да не се преустройват, тъй като има и такива случаи. Има бомбоубежища, които са отдадени чартърен, само че с ангажимента, че при опасност ще обезпечат достъп.

Стана ясно още, че едвам четирима души се занимават с поддръжката на бомбоубежищата в София като тяхната задача е да ревизират осветлението, системите за вентилация, входовете и други елементи, за която страната дава стотици хиляди от бюджета.

Две бомбоубежища в Благоевград, едното-кръчма, второто-зазидано

Тестването на сирените на 1 октомври ни подсети да питаме къде би трябвало да се скрием при опасност, къде са е секретна информация, другояче в Благоевград бомбоубежищата са две, строени са преди седем десетилетия, едното е заведение, съобщи кореспондентът на БГНЕС в града.

Възрастните благоевградчани помнят тунела под парк „ Ловен дом “, той е във формата на латинската писмен знак „ V “ защото е с два входа. Този сред Младежкия дом и Регионалния исторически музей – вляво от стълбите за „ Братската могила “, от началото на демокрацията е кафе-аперитив под името „ Тихият ъгъл “. След него към този момент е тунелът с дължина 800 метра. Навремето тук можеха да се укрият 1500-2 000 индивида, около стените имаше пейки за сядане, както и шахти за вентилация. Днес входът на тунела е заведение, вторият вход, заварден с решетки, е при някогашния Летен спектакъл зад Регионалния исторически музей.

Това скривалище, пробито под хълма е при възможни бомбардировки по време на Студената война, и е било предопределено за популацията на Горна Джумая, през днешния ден Благоевград.

Второто скривалище, предопределено за членовете на Българска комунистическа партия и стопанските ръководители на града е по-малко, среща се на края на града в „ Сапунджи дере “. Неговият вход обаче е бетониран, защото пред него сега се намира Граничното полицейско ръководство, което пред това бе административната постройка на „ Гражданска отбрана “.

Според градските митове първото скривалище излизало чак при днешния квартал „ Изгрев “, а това на Българска комунистическа партия – при село Бистрица, намиращо се на 9 км. над Благоевград. Легендите обаче са едно, а истината напълно друга.

Още по царско време Горна Джумая е имал „ План за евакуация на околийския център “, какъвто е била, преди да стане след успеха на 9-септемврийската гражданска война областен център.

Днешният проект за укриване на популацията на регионалния център обаче е конфиденциален.

Със строителството на първите жилищни кооперация „ умира “ потребността от всеобщи укрития, такива стават мазетата, по простата причина, че популацията на Благоевград през 80-те години на предишния век доближи 75 000 поданици, а в тунела под Ловния дом могат да се поберат най-вече 2 000 души. Укрития се строят и в административните здания, като за задачата бетонът не се пести. Примери по тази причина са строителството постройката на Окръжния национален съвет, в която през днешния ден се обитава Община Благоевград и постройката на ОК на Българска комунистическа партия по времена корпуса, през днешния ден администрация на Американския университет и Правно-историческия факултет на ЮЗУ, зала „ Яворов “ и други

„ Общият брой на бомбоубежищата на територията на страната е 711. От тях 370 броя са в положително или приемливо положение (може да бъдат приведени в подготвеност за укриване незабавно или до една седмица), а останалите 341 броя са в неприятно положение или са неизползваеми по предопределение “.

Това съобщи през май 2018 година, някогашния към този момент вътрешният министър Валентин Радев в отговор на депутатски въпрос за положението и собствеността на бомбоубежищата на територията на България.

Според него единствено 152 противорадиационни укрития са в положително или приемливо положение.

Съгласно член 12, алинея 3 от Закона за отбрана при бедствия, груповите средства за отбрана са парцели – обществена държавна, обществена общинска или частна благосъстоятелност, и се поддържат и ръководят от ведомствата, на които са предоставени, от кметовете на общини или от притежателите им.

В Министерство на вътрешните работи няма данни за осъществени разпоредителни покупко-продажби с групови средства за отбрана – обществена държавна и обществена общинска благосъстоятелност.

„ Частна благосъстоятелност са 229 броя скривалища “, се споделя още в писмения отговор на министъра, представен от БГНЕС.

Тунелът зад „ Тихия ъгъл “ се е срутил, настояват влизалите в него, преди да стане заведение. Състоянието на укритието зад постройката на ГПУ е незнайно, по простата причина, че входът му е бетониран.

Стара Загора е добре предпазена

Системата за ранно предизвестие и обявяване в Стара Загора и Гълъбово дава отговор на нужните условия. Това сподели инспекцията, осъществена от Областна администрация – Стара Загора. Тестът се прави два пъти в годината – в първия работен ден на месеците април и октомври, съобщи кореспондентът на БГНЕС от района.

При функционалните проби, извършени на 30 май тази година, директно след построяването на 51 акустични сирени в Стара Загора и Гълъбово е било открито наслагване на речевата информация. Слабостта е отстранена и тренировката е минала без проблеми, оповестяват от ведомството. Основните типове рискове, за които се прави оповестението са наводнения пожар, химически, биологични и радиоактивни замърсявания, урагани, снежни стихии и обледенявания. На територията на града има нужните условия за сигурност на жителите при възможни бедствия, потвърдиха от РД ПБЗН. Очаква се сходен вид система да бъде построена и в другите общини на територията на региона. /БГНЕС
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР