Системата на база Ethereum ще реши проблема с преброяванетоПроект на

...
Системата на база Ethereum ще реши проблема с преброяванетоПроект на
Коментари Харесай

Бразилия ще използва блокчейн за петиции

Системата на база Ethereum ще реши казуса с преброяването

Проект на база Etherium ще внесе ред в обработката на онлайн петиции в Бразилия

Бразилските законодатели се насочват към платформата Ethereum, предопределена за основаване на децентрализирани онлайн услуги на база блокчейн технология, в опитите си да внесат повече ред в ръководството на петиции, които са неотменна част от изборната система на страната.

Съгласно конституцията на Бразилия, в случай че петицията набере над 1% от гласовете на гласоподавателите, тя би трябвало да се прегледа в конгреса. Но тази уговорка нормално не се извършва – частично, поради сложността при събиране на подписи измежду 145-те милиона гласоподаватели, частично поради казуса с преброяването.

Проектът за петиции на база Ethereum се оглавява от Рикардо Фернандес Пайшао, консултант по законодателни въпроси в бразилския конгрес и академични учител, и Евертън Фрага, дизайнер и программист в Ethereum Foundation. Идеята е блокчейн технологията да потвърди истинността на подписите, събрани под петициите.

За реализация на плана ще бъде основано мобилно приложение за подаване на петиции към конгреса и събиране на подписи под тях. Приложението ще следи броя подписи под всяка петиция, като един път на ден описът с имена на гласоподаватели, поддържащи съответна петиция, ще минава през криптографски развой, наименуван хеширане.

Хеширането е едностранен развой – всеки може да ревизира, че неговото име е въведено в хеширан низ от знаци, получавайки удостоверение за това, че неговият глас е бил регистриран. Но потребителят не може да обърне процеса, с цел да види листата с поддръжници на петицията.
още по тематиката
„ Всеки може да ревизира системата ”, споделя Пайшао, който се занимава с създаването на блокчейн платформата за петиции от началото на 2017 година, само че към момента чака законодателите да одобрят нейното стартиране.
Източник: technews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР