Сирени, взривове и разрушенията след тях - документалният филм Свобода

...
Сирени, взривове и разрушенията след тях - документалният филм Свобода
Коментари Харесай

Номинираният за „Оскар“ Евгений Афинеевски: Путин загуби контрол над Украйна още през 2014 г.

Сирени, гърмежи и разрушенията след тях - документалният филм „ Свобода под прицел: Борбата за Украйна “ споделя за това, което прекатурва живота на елементарния човек по време на война. И което провокира отзив по целия свят.

Но за неговия режисьор - Евгений Афинеевски, спорът стартира преди 24 февруари 2022 година и продължава към този момент близо десетилетие, с ескалацията на антиправителствените митинги в Украйна. Тогава стотици хиляди са недоволните от ръководството на президента Виктор Янукович, който отхвърля да подпише съглашението за асоцииране с Европейския съюз и се обръща към Русия.
Това, допускам, ще бъде изненада за доста хора, тъй като същинската война стартира в края на Майдана, когато съветският президент Путин загуби надзор над тази страна, когато Янукович избяга и когато имаше близо 100 убити на Майдана. Тогава стартира войната. На 20 февруари 2014 година.
Евгений Афинеевски, режисьор на кино лентата „ Свобода под прицел: Борбата за Украйна “

Оттогава до през днешния ден режисьорът споделя за обстановката в Украйна. Филмът му от 2015 година - „ Зима под прицел “, отдаден на Евромайдана, е номиниран за „ Оскар “ за най-хубав в документалния род, както и за праймтайм премия „ Еми “. А единствено за едно денонощие в платформата Netflix събира над 250 хиляди гледания. 

„ Путин не осъзна какво направи. С неприятните си каузи той сплоти Украйна. Обедини я с войната, която отприщи през 2014-а. И това е впечатляващо. Днес Украйна е доста обединена. Миналата година, когато започнах работата по “Свобода под прицел ”, дадох доста изявленията. И споделих ясно - тези хора, без значение къде в Украйна се намират, ще останат и ще бъдат унизени, само че в никакъв случай няма да станат плебеи. Забележително е да се види тази смяна през всичките тези години. Мисля, че от 2014 година насам украинската войска се промени и стана доста мощна. Защото - помните 24 февруари 2022 година, когато пълномащабното навлизане стартира, Украйна се бореше сама и не позволяваше на врага да превземе Киев. И без никаква помощ отблъскваше врага в някои градове. Така че, виждам единствено позитивно развиване в украинското общество. ”, споделя Афинеевски. 

Според него всеки век има най-малко по един деспот като Наполеон и Хитлер.
Предполагам, че в нашия век Путин е този с империалистичните упоритости, които пробва да извърши. И, въпреки че Украйна в никакъв случай няма да се съобщи, в случай че хипотетично го направи, Полша, Прибалтика, Молдова и кой знае коя друга страна попадат в огъня на войната. Днес Украйна е щитът на Европейския съюз. Украйна се бори, с цел да защищити блока от евентуална инвазия. Защото - не забравяйте - не става дума единствено за Украйна. Става въпрос за цялото демократично общество, което постоянно застава на пътя на всеки деспот и на всеки империалист. И с всяка победа желанието за още и още единствено нараства. Апетитите порастват. Когато започнеш да ядеш, апетитът ти пораства.
Евгений Афинеевски, режисьор на кино лентата „ Свобода под прицел: Борбата за Украйна “

Режисьорът счита, че съветската агитация е на всички места в Европа, само че излиза и отвън границите на континента.

„ Русия сполучливо възприе теорията за огромната неистина, която Йозеф Гьобелс създаде през 1939 година и Хитлер разгласява в книгата си „ Моята битка “. Тази доктрина споделя, че в случай че приемеш една задоволително огромна неистина и я повтаряш още веднъж и още веднъж, се трансформира в истина. Същата тази доктрина споделя, че истината е зложелател на лъжата, а и зложелател на страната. Технически - поради съветската агитация, която стартира да мачка свободата на слово още през 2011 година - в случай че би трябвало да сме точни, доста издания затвориха, доста свободни гласове бяха смазани, хвърлени в пандиза или убити. Някои просто избягаха, някои медии напуснаха страната. “, добавя Афинеевски.

 
Пропагандата в Русия се трансформира в оръжие. Затова във кино лентата „ Свобода под прицел “ се пробвам да подчертая, че свободата на хората и свободата на словото са две неща под офанзива. И това е Трета международна война. Може би медиите не желаят да чуват за това, само че аз, като режисьор, го виждам ясно. Третата международна война е хибридна спрямо предходните две. Имате ракети и бомби, които унищожават хора. И имате пропагандата, която също се е трансформирала в оръжие.
Евгений Афинеевски, режисьор на кино лентата „ Свобода под прицел: Борбата за Украйна “ 

По данни на Организация на обединените нации над 1400 деца са били ранени или убити от началото на съветската инвазия. Включително в Мариупол. При обстрел през март предходната година театърът в града, който се трансформира в скривалище и пред който с огромни букви беше изписана думата „ Деца “, беше взривен. Най-малко 300 души изгубиха живота си. За убийства на деца Организация на обединените нации сложи Русия в своя така наречен лист на срама. Киев упреква Москва и за депортации на малолетни, каквато съветските управляващи отхвърлят. Но точно за това Международният углавен съд издаде заповед за арест на Владимир Путин.

Габриела Беличовска: В сходни обстановки децата са най-уязвимите или най-смелите в обществото?

Евгений Афинеевски: Те са най-уязвими. И, както се вижда и във кино лентата ми, те приказват нефилтрираната истина. Удивително е да гледаш по какъв начин се оправят с това. Но в това време невероятната контузия, която ги застига, е в действителност неприятна, тъй като са най-уязвимите. А и става дума за потомство, което е мощно засегнато, някои губят родителите си. В същото време това е и поколението, което ще възвърне Украйна, когато тя победи.
Един от главните детайли, които би трябвало да бъдат приложени - и знам, че брачната половинка на президента Зеленски - първата дама на Украйна, към този момент слага огромен акцент върху него - е психологичното здраве. По-рано тя приказва съответно за смисъла на психологичното здраве на децата. И съвсем във всяка тирада акцентира тази тематика за младото потомство, тъй като те са най-уязвимите, само че са и бъдещето на страната. Затова през днешния ден родителите се борят за свободата. Свободата на своите деца.
Евгений Афинеевски, режисьор на кино лентата „ Свобода под прицел: Борбата за Украйна “

Родом Афинеевски е от съветската република Татарстан, само че отпътува зад граница преди разпадането на Съветския съюз. Първо живее в Израел, а по-късно се мести в Съединените щати. Казва, че точно това му е разрешило да приказва намерено за военните спорове. 
Безгласните получават глас с помощта на огромния екран. И вниманието се насочва към проблемите на света. Трябва да се приказва за Украйна, Сирия, за тематиките, които демонстрирах във кино лентата за папа Франциск. Винаги се пробвам да вадя на светлина тези неща. Това е хубостта, която Америка ми даде - независимост на словото спрямо Русия, където това не съществува. Както знаем, всичко идва непосредствено от кремълските канали. За мен това е огромната разлика - да съм човек, който живее в свободния Запад, където съществуват и човешките права, и свободата на словото.
Евгений Афинеевски, режисьор на кино лентата „ Свобода под прицел: Борбата за Украйна “

И до момента в който войната на фронта продължава, съгласно Афинеевски публицистите са изправени пред още една война - тази за истината. Затова посвещава „ Свобода под прицел “ на тях и на всички основатели на филми, които работят във военни зони.

„ Ние сме цели. Ако погледнете статистиката, предходната година, откакто стартира пълномащабната инвазия, март и април бяха месеците с най-вече публицисти и основатели, убити в Украйна. Под прицел сме като животни. Самият аз изгубих доста другари след Сирия. Мари Колвин вечно ще бъде мое ентусиазъм. Посветих кино лентата на всички хора, които се пробват да предадат истината от фронтовата линия. Хората, които пробват да образоват света, да извърнат внимание на проблемите, които от време на време не виждаме поради обстановката в нашите държавни управления. И поради личния ни балон. Дори в Америка пребивавам в балон, в който някои неща доминират в медийното пространство, а други като Украйна изчезват постепенно от екрана. “, споделя номинираният за „ Оскар “ режисьор.
За мен беше значимо да подчертая какъв брой е значима истината и какъв брой са значими бойците в тази невидима война. Кои са публицистите и основателите на филми, които рискуват живота си, с цел да покажат истината. Да образоват света и да му разрешат да види истината от фронта.
Евгений Афинеевски, режисьор на кино лентата „ Свобода под прицел: Борбата за Украйна “

От началото на съветската инвазия изминаха близо 600 дни. Затова сега Евгений Афинеевски работи по нова версия на „ Свобода под прицел: Борбата за Украйна “ и нейната премиера е през ноември.
Източник: euronewsbulgaria.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР