Сингапурци гласуват за церемониален президент след редки политически скандали

...
Сингапурци се отправиха към урните, за да гласуват на първите
Коментари Харесай

Сингапурци се отправиха към урните, за да гласуват на първите си оспорвани президентски избори от повече от десетилетие.

Президентът има предимно церемониална роля в града-държава с малко правомощия и малко влияние в обществените дела.

Резултатът от петък обаче може да бъде маркер за обществените настроения към дългосрочно управляващата партия след поредица от депутатски скандали.

Водещият кандидат Тарман Шанмугаратнам беше ветеран министър от управляващата партия PAP в Сингапур.

Бивш вицепремиер и министър на финансите, 66-годишният икономист подаде оставка от Партията на народното действие през юни, за да участват в президентските избори.

Министър-председателят Лий Сиен Лун оглавява ПАП, която претърпя най-лошото си изборно представяне през 2020 г., въпреки че все още запази мнозинство от повече от две трети в парламента.

Тази година репутацията на партията беше накърнена от поредица от редки политически скандали, включително арест на висш министър по разследване за корупция, както и оставки на двама депутати заради извънбрачен брак афера.

Гласоподавателите в избирателните секции казаха на BBC в петък, че това може да повлияе на вота им.

„Мисля, че на тези избори някои гласоподаватели изразяват чувствата си към PAP, а някои гласуват за когото искат. Бих казала, че е 50-50“, каза бизнесдамата г-жа Тонг пред BBC.

"Но поне този път хората са по-наясно какво може или не може да направи президентът."

Президентът действа като пазител на значителните финансови резерви на града, така че Сингапур изисква своите кандидати да имат или държавна служба, или корпоративен опит.

Г-н Шанмугаратнам е фаворит в гласуването, първият, който ще бъде оспорван от повече от десетилетие - след като напускащият президент Халима Якоб избра да не участва във втори шест- годишен мандат.

Другите кандидати включват Тан Кин Лиан, 75-годишен бивш застрахователен директор, който е критикуван за публикации в социалните медии, които е правил в миналото за жените и индийците, и Нг Кок Сонг, бивш инвестиционен служител в инвестиционен фонд.

Етническата принадлежност на кандидатите в мултикултурния, но с мнозинство китайски град-държава е била един от проблемите също - като някои подчертават, че г-н Шанмугаратнам може да стане първият некитайски президент, избран от избирателите.

Въпреки това гласоподавател каза на BBC в петък, че надпреварата не е фактор.

"Аз винаги съм гледал на това да бъдеш най-добрият кандидат, а не на раса“, каза дигиталния консултант г-н Антъни.

„Мисля, че сме много по-добре от друга страна, когато идва на състезание. Няма да кажа, че сме преминали напълно състезанието, но имаме всичко необходимо, за да го преминем навреме."

Имаше също ужас сред избирателите относно строгите ограничения за това кой може да се кандидатира за президент.

Те трябва да са служили като висш държавен служител или главен изпълнителен директор на публична компания на стойност най-малко $500 милиона сингапурски долара (£292 милиона; $370 милиона).

Гласуването е задължително за 2,7 милиона избираеми граждани на Сингапур.

Източник: bbc.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР