Сингапур и Ню Йорк са известни като като най-скъпите градове

...
Сингапур и Ню Йорк са известни като като най-скъпите градове
Коментари Харесай

Градът, в който 80% от местното население живее в общински жилищни комплекси

Сингапур и Ню Йорк са известни като като най-скъпите градове в света за живот, само че техните общински жилищни системи са от напълно разнообразни светове.

Докато в Съединени американски щати общинските жилища са предопределени за фамилии с ниски приходи, възрастни хора или хора с увреждания, то при Сингапур обстановката е друга: в общински жилища живее към 80% от локалното население на страната и ето за какво се за една от най-хубавите общински жилищни системи в света, написа Business Insider.

Когато чуем за общински жилища, не си представяме парцели на пазарни цени, а сравнителни по-евтини. Сингапур обаче е от държавните, в които този вид жилища не значат евтини парцели.

Въпреки че са концепцията им постоянно е била да се налични жилища за обществеността, някои жилища от Съветът за жилищно настаняване и развиване HDB са продадени за над 1 милион $ на пазара за препродажба през последните години. Съвет за жилищно настаняване е институция, зад която стои Министерството на националното развиване и е виновен за публичното жилищно настаняване в Сингапур.

Първите общински жилища са издигнати през 30-те години на предишния век, още преди Сингапур да получи самостоятелност. Те са известни като жилища SIT и са издигнати от Singapore Improvement Trust - предшественикът на Съвет за жилищно настаняване.

Повечето са в квартала Tiong Bahru, който е съвременен квартал в Южен Сингапур, и през последните години стана прочут със своите кафенета и магазини. Не постоянно е било по този начин - преди 1926 година регионът е необщителен с блата и гробища, съгласно Съвета на Националната библиотека.

Заради неприятната жилищна и санитарна обстановка в региона, SIT е трябвало да усъвършенства дренажната система и да построи още нови жилища. Някои от тях към момента съществуват и са обитаеми.

От 1960 година насам са издигнати над 1 милион общински жилището в Сингапур. Нови жилищни блокове от Съвета за жилища се строят и през днешния ден.

Тези жилища се смятат за парцели чартърен и всеки нов апартамент - прочут като Build-to-Order или BTO апартамент - се продава с 99-годишен лизинг. За да аплайват за апартамент в BTO жилище, претендентите би трябвало да преминат през система. Търсенето постоянно е по-голямо от предлагането: предходната година имало 117 251 заявки за 23 184 жилището.

Има строги правила по отношение на това кой има право да кандидатства за апартамент в BTO. Тъй като е публично жилище, то е предопределено за единствено локални поданици. Различни типове семейства могат да аплайват за BTO при разнообразни условия.

Двойки да вземем за пример могат да аплайват за BTO апартамент, в случай че са женени или сгодени. В тази обстановка най-малко единият от претендентите би трябвало да е жител, а другият би трябвало да е жител или непрекъснат гражданин на Сингапур. Неженените би трябвало да са на най-малко 35 години, с цел да аплайват. Има и разнообразни условия за допустимост за фамилии или двойки, в които един от тях не е сингапурец.

Кандидатите би трябвало да дават отговор на таван на приходите, в случай че желаят да аплайват за апартамент. Сумата варира според от видовете жилища, които претендентите желаят да закупят.

Типовете жилища варират от двустайни жилища до такива, които се оферират с спомагателен кабинет или балкон.

Собствениците на подобен вид жилища имат независимост на избор по отношение на интериорния дизайн на домовете си, стига той да не компрометира структурата на постройката.
Източник: money.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР