Синдромът на поликистозните яйчници (СПЯ) е най-честото еднокринно заболяване в

...
Синдромът на поликистозните яйчници (СПЯ) е най-честото еднокринно заболяване в
Коментари Харесай

Синдром на поликистозните яйчници – причина за намалено качество на живот при жените


Синдромът на поликистозните яйчници (СПЯ) е най-честото еднокринно заболяване в света, засягащо дамите в репродуктивна възраст. Прието е, че синдромът обхаваща към 5-10 % от дамите в репродуктивна възраст.

Въпросът за качеството на живот измежду тях е постоянно подценяван факт в клиничната процедура. Данните от проучвания, извършени в тази тенденция, демонстрират, че дамите със синдром на поликистозните яйчници имат понижено качество на живот, в съпоставяне със здрави дами, без поликистоза.

Причините за това може да са доста и се коренят в мултиситемната манифестация на болестта. Сред най-честите клинични прояви на болестта и съответни аргументи за превръщане към лекар-специалист са: проблемите с килограмите, менструалните нарушавания, нарасналото окосмяване по лицето и тялото, алопецията, акнето и не на последно място – инфертилитетът .

В оценката на качеството на живот измежду дамите със синдром на поликистозните яйчници се изисква да се вземат под внимание всички клинични прояви на болестта и да се оцени по какъв начин всяко едно поотделно или взети дружно въздействат върху качеството на живот.

През 1998 година е основан специфичен въпросник, оценяващ качеството на живот измежду дамите със синдром на поликистозните яйчници. Той прави оценка 5-те най-важни клинични прояви на болестта, а точно: менструални нарушавания, телесно тегло, нараснало окосмяване по лицето и тялото, инфертилитет и прочувствено положение.

По-късно е препоръчана модифицирана версия на въпросника, в който са включват спомагателни въпроси, касаещи съответно акнето – друга честа клинична демонстрация на болестта.

В 35-50% от дамите със синдром на поликистозните яйчници е налице затлъстяване и/или наднормено тегло. Изследванията в тенденция оценка на качеството на живот измежду дамите със СПЯ са открили, че тези от тях със затлъстяване или наднормено тегло имат по-лошо качество на живот и по-често страдат от меланхолия, отколко дамите със СПЯ и обикновено тегло. Тези резултати несъмнено акцентират, че нарасналото телесно тегло единствено по себе си утежнява качеството на живот на дамите със СПЯ.

Допълнително е открито, че редуцирането на тежестта има удобни резултати върху тяхното самочувствие, повишавайки персоналната самокритика, съкращаване на депресивните епизоди и в допълнение покачва мотивираността на дамите за битка с килограмите.

Свързани публикации.. Синдром на поликистозните яйчници – протича друго при всяка жена 0 7 рекомендации към дамите със синдром на поликистозните яйчници 0 Ановулация – какви са вероятните аргументи? 1

Клиничните признаци на нараснала андрогенна продукция като нараснало окосмяване по лицето и други андрогензависими зони по тялото (известно още като хирзутизъм), както и алопецията, и акнето са други постоянно срещани аргументи за ниско самочувствие, нараснала депресивност и по-лошо качество на живот измежду дамите с поликистоза на яйчниците. Очаквано удобно въздействие в тенденция повишение на благосъстоянието на дамата и снемане на напрежението, както и съкращаване на депресията има антиандрогенната терапия, целяща понижаване на окосмяването и акнето.

Репродуктивните нарушавания измежду дамите със синдром на поликистозните яйчници са различен постоянно срещан проблем, заради който те се обръщат към акушер-гинелоколози и клиники за ин-витро лекуване. Безспорно неганивните резултати върху качеството на живот са предстоящи измежду дамите с инфертилитет. В тези случаи даже е подходящо да се приказва по-скоро за влошено качество на живот на двойката (семейството), срещащо репродуктини усложнения.

Синдромът на поликистозните яйчници може да има голям брой клинични прояви, които да са друго проявени при съответната жена. Трябва да се знае обаче, че всяко едно от тях поотделно или взети дружно нарушават качеството на живот и водят в друга степен до малоценност на дамата. Това покачва нуждата от намиране на точния лечебен метод, целящ както удобно повлияване на физическото, по този начин и на психическото положение на дамата.

(3800)
Източник: puls.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР