Синдромът на Кушинг често се среща и с название Болест

...
Синдромът на Кушинг често се среща и с название Болест
Коментари Харесай

Синдром на Кушинг при кучетата - симптоми и лечение

Синдромът на Кушинг постоянно се среща и с наименование Болест на Кушинг, само че е разказана по-точно като синдром, в сравнение с като съответно заболяване, защото обгръща огромно многообразие от признаци и съставлява комплицирано положение, което е животозастрашаващо за кучето, в случай че не се лекува.

Как протича синдромът на Кушинг при кучетата?

Ако бъде несъмнено с другото му наименование - хиперкортизолизъм, това положение става по-лесно разбираемо. То поражда, когато надбъбречната жлеза на четириногия питомец създава прекалено много кортизол, който е прочут като хормон на напрежението.

Свръх продукцията на този стероид пречи на естественото действие на организма на животното, тъй като той контролира равнищата на кръвната захар, на кръвното налягане и контрола на възпаленията.

Видове синдром на Кушинг при кучетата

Това положение бива 3 типа при кучето:

- Хипофизно-зависима - намира се най-често и се демонстрира когато хипофизата подтиква надбъбречната жлеза да създава повече кортизол. Туморите на хипофизата са най-честа причина.

- Тумор на надбъбречните жлези - съществуването на доброкачествени или злокачествени тумори на надбъбречната жлеза са също честа причина за демонстрация на синдрома

- Ятрогенна болест - тя се изявява при прекалено нескончаем банкет на стероиди.

Кои породи кучета са предразположени към синдрома на Кушинг?

 Болест на Кушинг при куче

Всички кучета са застрашени, само че най-често диагноза се слага при: пудели, изключително мини породите, дакели, боксери, бостън териери, йорки, лабрадор ретривъри и кокер шпаньоли.

Симптоми при синдрома на Кушинг при кучетата

Симптоматиката на синдрома на Кушинг при кучетата е необятен набор и се следят разнообразни проявления, само че най-често се изявява посредством: засилена жадност, постоянно уриниране, нараснал вкус, рухване или изтъняване на козината, елементарно запъхтяване, кожни инфекции, инфекции на пикочните пътища, заспалост, неочаквана слепота, себорея или мазна кожа, твърди плаки по кожата.

Усложнения при синдром на Кушинг при кучета

Опасното животозастрашаващо положение се демонстрира с разнообразни признаци - високо кръвно налягане, инфекции на бъбреците на кучето, камъни в пикочния мехур, кучешки диабет, хронични инфекции на кожата и пикочните пътища, болестни промени в черния дроб, нараснал риск от тромбози. При кучета с тумори постоянно се следи диабет и неврологични болести.

 Кои кучета боледуват от синдром на Кушинг

Лечение на синдром на Кушинг при кучетата

При съществуване на тумори се постанова оперативно унищожаване, като при доброкачествени тумори настава цялостно изцеление. Злокачествените постановат химиотерапия след интервенцията.

Лечението на заболяването на Кушинг при кучетата е с лекарства е друга опция за намеса. Лекарствата са на основата на трилостан или митотан. Те пречат на производството на кортизол. Необходимо е непрестанно наблюдаване на кръвните индикатори, както и на признаци за заспалост, понижен вкус, усложнения в дишането.

Профилактиката е съвсем невъзможна, защото най-често положението се появява като разследване на съществуване на тумори.

Източник: miau.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР