Синдикатите в Белгия организираха голяма демонстрация в защита на правата

...
Синдикатите в Белгия организираха голяма демонстрация в защита на правата
Коментари Харесай

Работници в Белгия протестират срещу орязването на правата им

Синдикатите в Белгия проведоха огромна проява в отбрана на правата на работещите и против орязването на правото им на стачка. Шествията блокираха метрото и публичния превоз в столицата Брюксел. Профсъюзите са недоволни от устрема на работодателите да наложат нови трудови контракти на чиновниците си, които засягат обществените им права и водят до понижаване на заплатите им.
В момента имаме обществен дъмпинг, правата на служащите се нарушават, пазарът на труда изисква от ден на ден еластичност, а работната мощ е изправена пред по-голяма неустановеност.
Жан-Паскал Лабил – синдикален ръководител 
Днес не протестираме за по-добри заплати, а да запазим тези, които към този момент имаме. Но в бранша на търговията на дребно чиновниците нормално получават по-ниски заплати, тъй че би трябвало да протестираме и за нарастване на възнагражденията. Средата, в която работят, е несигурна.
Ребека Копенс – служителка в супермаркет от Гент

Протестиращите са недоволни и от ограниченията, посредством които се лимитира правото на протестни дейности – посредством едностранни правосъдни забрани от страна на работодателя, да вземем за пример в случай че личният състав реши да блокира фирмени пространства. Освен публичния превоз, наранени от митинга бяха редица държавни и общински услуги.
Източник: euronewsbulgaria.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР