Синдикатите искат 850 лв. минимална заплата Планът за възстановяване и

...
Синдикатите искат 850 лв. минимална заплата Планът за възстановяване и
Коментари Харесай

Синдикати алармират: Сметките за ток нарастват 5-6 пъти

Синдикатите желаят 850 лева минимална заплата

Планът за възобновяване и резистентност планува либерализация на пазара на ток за бита. Това значи да плащаме 5-6 пъти по-високи сметки за ток, сподели президентът на КТ " Подкрепа " Димитър Манолов. Това е безумство, не е в този момент времето за това, добави той.

През предходната седмица представители на служебното държавно управление на среща със синдикатите и работодателите са показали концепция за въвеждане на две цени на тока за бита – ниска и висока, само че на срещата съответни параметри не са обсъждани, стана ясно от думите на Димитър Манолов. Твърди се, че за ползване до 300 киловатчаса на месец ще се заплаща по ниската цена. Това прави по 10 киловатчаса дневно и ще стигне единствено за пералнята и за осветлението, сподели Димитър Манолов. Той напомни по какъв начин по времето на Тодор Живков е имало две цени за тока и по по-високата сметките са били четири пъти по-големи. Май и в този момент се готвят да направат това, сподели Димитър Манолов.

От КНСБ и КТ " Подкрепа " оповестиха общи претенции за актуалната и идната година, свързани с приходите, енергетиката и синдикалните права. До края на седмицата може да бъдат оповестени и протестни дейности.

Минималната заплата да нарасне от сегашните 710 лева на 850 лева от 1 януари 2023 година желаят синдикатите. Освен това още през актуалната година приходите би трябвало да бъдат вдигнати, с цел да покрият инфлацията, считат от КНСБ и КТ " Подкрепа ". Инфлацията към края на септември е 18,7%. Според президента на КНСБ Пламен Димитров заплатите през декември би трябвало да са с към 20% по-високи по отношение на декември предходната година, тъй като 20-те съществени хранителни артикули са поскъпнали с към 50 на 100. За 2023 година синдикатите желаят нарастване на всички заплати в частния и в държавния бранш с 12-13%, а за администрациите, които работят с жители, растежът да бъде с 15%. Освен това съгласно КНСБ и КТ " Подкрепа " би трябвало да се вкара и необлагаем най-малко в размер на минималната работна заплата.

Сред другите претенции на синдикатите е да бъде преразгледан задължението, заложен в Плана за възобновяване, до 2026 година въглеродните излъчвания да бъдат понижени с 40% по отношение на равнището през 2019 година Това значи, че ще би трябвало да бъде затворен комплексът „ Марица-Изток “, 120 хиляди души ще изгубят работните си места и ще останем без ток, сподели Димитър Манолов, представен от Труд. 
Източник: flagman.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР