Синът ми е здравноосигурен. Преди повече от 6 месеца беше

...
Синът ми е здравноосигурен. Преди повече от 6 месеца беше
Коментари Харесай

Има ли право джипито да откаже направление?


Синът ми е здравноосигурен. Преди повече от 6 месеца беше на обзор при УНГ-специалист, поради съвсем непрекъснато запушен нос. Проблемът имаше единствено краткотрайно решение, по-късно още веднъж се появи. Затова взехме решение още веднъж да го заведем на обзор, само че персоналният доктор отхвърля да му даде направление, тъй като това бил продължителен проблем.

Има ли право персоналният доктор да откаже под подобен претекст да даде направление, и въз основа на това даже отхвърли да му направи обзор?

Николина Демирева, гр. Пловдив

Принципно, няма причина за отвод от издаване на направление от персоналния доктор към експерт, защото предходният обзор на сина ви е бил преди 6 месеца.

В нормативната уредба не е записан тъкмо избран брой посоки, които здравноосигуреният може да употребява в границите на календарната година, само че защото броят на направленията и сумите за проучвания се дефинират съгласно пациентските листи на лекарите въз основа на избрани критерии, изпълнителите на здравна помощ разполагат с тъкмо избран брой медицински посоки за прегледи и проучвания за всяко тримесечие.

Това ограничаване се постанова от обстоятелството, че НЗОК разполага с избран финансов запас, според Закона за бюджета на НЗОК, признат от Народното събрание.

В случай на нужда от още посоки, лекарят може да подаде заявление до РЗОК за разпределяне на спомагателни, към към този момент избраните му за тримесечието.

Преценката за издаването на направление е на лекаря, според от здравословното положение на пациента.

Източник: lifebg.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР