Символът на Враца - бронзовият паметник на Христо Ботев, се

...
Символът на Враца - бронзовият паметник на Христо Ботев, се
Коментари Харесай

Руши се паметникът на Христо Ботев във Враца



Символът на Враца - бронзовият монумент на Христо Ботев, се разрушава. Момнументът би трябвало неотложно да бъде ремонтиран.

53 години след откриването му, поредност от експертизи потвърди, че монументът е извънредно рисков. Сега общината търси 100 000 лв., с цел да може да се извърши незабавна реституция.

12-метровата бронзова скулптура се пука и в случай че не се вземат незабавни ограничения, има риск да рухне. Досега не е предприемано нищо за настоящото му поддържане и това е довело до тежки последствия.

"Оказа се, че обстановката е извънредно тежка, самият монумент и структурата е доста рискова, има над 30 огромни забележими пукнатини, и още скрити - общо над 70 ", разяснява кметът на Враца Калин Каменов пред Българска национална телевизия.

Досега са извършени 4 експертни обследвания, които открили разяждане на структурата от черни метали, която държи фигурата от вътрешната страна. Предвижда се реставрацията му да се извърши от екип под управлението на скулптора Марин Марков, който укрепи и паметника на Цар Освободител пред Народното събрание.

Предвижда се ремонтът и укрепването да завършат до края на годината.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР