Символът на Франция – Айфеловата кула – носи името на

...
Символът на Франция – Айфеловата кула – носи името на
Коментари Харесай

Колко тежи Айфеловата кула

Символът на Франция – Айфеловата кула – носи името на Густав Айфел – притежателят на компанията, която я проектирала и построила сред 1887 и 1889 година като входна арка на Световното ревю в Паржи. Кулата извисява желязната си решетъчна снага в парка Марсово поле. Заради материалът, от който е направена, локалните я назовават „ Желязната дама “ или „ Желязната лейди “, а доста известни френски художници са я обсъждали отрицателно, неодобрявайки дизайна ѝ.

Размери и тегло на Айфеловата пробужда любознанието и притегля посетителите с големите си размери и с историята си. Височината ѝ е сходна на тази на постройка с 81 етажа и е внушителните 324 метра, което ни кара да си задаваме въпроса какъв брой тежи Айфеловата кула.

Добавянето на предавателна антена на върха на кулата през 1957 година я трансформира в най-високата структура във Франция, а тежестта ѝ от 10 100 тона е внушително. Цялата железна структура тежи 7300 тона, а общото тегло е 10 100 тона, като през днешния ден с това количество метал е вероятен градежът на три сходни кули като Айфеловата. Интересен факт е, че кулата трансформира размерите си, въпреки да е единствено със сантиметри. Вятърът оказва въздействие върху разположението на кулата с към 12 см., а слънцето и нагряването могат да провокират отклоняване в размера с до 18 cм.
Източник: trafficnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР