Симон Вейл, бележита фигура на френската политика, оцеляла по време

...
Симон Вейл, бележита фигура на френската политика, оцеляла по време
Коментари Харесай

Погребаха Симон Вейл в Пантеона в Париж

Симон Вейл, бележита фигура на френската политика, оживяла по време на Холокоста, ще почива до брачна половинка си в Пантеона в Париж, където са положени тленните остатъци на други огромни французи. Това заяви през днешния ден президентът Еманюел Макрон на националното заравяне на Вейл, съобщи Франс прес, представена от Българска телеграфна агенция.

" Реших, със единодушието на фамилията й, Симон Вейл да почива до брачна половинка си в Пантеона ", с цел да изкажем " голямата признателност на френския народ към едно от толкоз обичаните му деца ", сподели президентът след гала, на която се събраха към 700 френски и задгранични известни персони.

" Вие, госпожо, раздадохте на нашата нация великодушни блага, които я направиха по-добра и по-красива ", съобщи Макрон пред ковчега, затрупан с френския трибагреник. " Тя обичаше Европа, постоянно се е борела за нея, тъй като знаеше, че в сърцето на тази европейска мечата стои на първо място фантазията за мир и независимост ", сподели президентът, представен от Асошиейтед прес.

За да почетат паметта й, пристигнаха и задгранични държавни ръководители, измежду които Шарл Мишел от Белгия, Ксавие Бетел от Люксембург и Бойко Борисов от България, някогашни френски президенти и министър председатели и на процедура цялото настоящо държавно управление.

Символ на битката за равноправност на дамите и на построяването на европейския план, Вейл умря в петък на 89-годишна възраст. Тя ще е едвам петата жена, удостоена с достойнството да бъде заровена в този храм на републиката, където почиват тленните остатъци на Виктор Юго, Емил Зола, Александър Дюма и Мария Кюри.

Деветдесетгодишният някогашен френски президент Валери Жискар д`Естен е изразил страдание, че не може да отиде на погребението, споделиха хора от обкръжението му. Вейл бе негов емблематичен министър на опазването на здравето. През 1974 година тя минава през всевъзможни премеждия, с цел да внесе законопроекта за узаконяване на абортите във Франция.

Тази заран траурният марш на Шопен посрещна ковчега на Вейл в Дома на инвалидите, импортиран от републикански гвардейци малко преди 10,30 часа локално време. Час по-късно той бе изнесен под съпровода на песента " Блатните бойци ", напомняща за затварянето й в лагера на гибелта " Аушвиц-Биркенау ".
Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР