Симеоновският лифт неочаквано спря да работи в последните дни на

...
Симеоновският лифт неочаквано спря да работи в последните дни на
Коментари Харесай

Защо не работи Симеоновският лифт?

Симеоновският въжен превоз ненадейно спря да работи в последните дни на предходната година. Кметът на София Васил Терзиев разпореди на кмета на регион " Витоша " арх. Зарко Клинков да ревизира събитията към прекъсването му и да уведоми основния проектант на София. 

Въпреки че Терзиев даде обещание да обезпечи спомагателен брой рейсове, напредването си остава проблематично. Репортерска инспекция на БНР откри, че искащите да посетят планината са доста, а по пътя към " Алеко " има километри паркирани коли. Затова водачите мъчно се разминават.

„ Трафикът нагоре се ускорява. Образуват се опашки “.

„ Получава се запушване. Има проблем “.

Пътуването може да се реализира и с автобусна линия № 66.

„ Страхотна концепция е, че има градски превоз до Витоша. Бяхме очевидци по какъв начин поради коли два рейса не могат да се разминат. “

„ Преди сме идвали с лифта да караме тук и е доста по-лесно, в сравнение с с рейса. Сега ни лиши много повече време. Но рейсът е добра опция сега “.

„ Единият рейс беше изцяло напълнен и много хора не съумяха да се качат. Трябваше да изчакат. С лифта ще е по-добре за значителен % от хората “.

„ Трябва да има въжен превоз. Много са колите. Проблем е “.

„ С лифта е по-добре, тъй като няма място за огромен брой коли, които да паркират “.

Шофьорите би трябвало да бъдат деликатни, когато пътуват по пътя към " Алеко “, предизвести журналистът Александър Ников. 

Симеоновският въжен превоз не работи, тъй като е в следващ ремонт, заяви в предаването " Хоризонт до обед "  Ян Калчев, изпълнителен шеф на " Витоша ски “.

" Това оборудване е с от дълго време изтекли периоди на употреба. То е на повече от 40 години, като имате поради, че може би е най-новото, дружно с " Витошко лале “.

Един от моторите беше свален за ремонт. Тези дни ще го върнем назад, само че ще би трябвало да се направи и нова синхронизация сред моторите. Не мога да отговоря за какъв брой време би могла да се случи тя ".

Калчев не пожела да се ангажира със периоди по кое време оборудването ще проработи още веднъж. 

" Отдавна приказваме за опасности при употребата на тези уреди. Това е значителното, за което би трябвало да се води спор. Нашите деца пораснаха в това безвремие. 20 години нищо не се подхваща, с цел да бъдат сменени ". 

За да се случи смяна, значение имат Планът за ръководство и Законът за горите, който не разрешава избрани дейности, уточни Калчев. 

" През последните години ние извървяхме път със Столичната община. Нещата бяха задвижени. Стигнахме даже до капиталово желание, което трябваше да бъде отправено към Министерство на околната среда и водите. Трябва обаче да бъде учредено право на сервитут.Как ще го учредим? Това са общински земи, горски фонд, а огромна част са върнати на притежателите им ".

Карат ни да възстановим едно невъзстановимо оборудване, съобщи той и подсети, че там е имало смъртен случай през 70-те години.

Калчев изрази подозрения по отношение на подготвеността на хората, които би трябвало да се седнат и да дискутират бъдещето на това оборудване.

" Много постоянно има промяна на ръководство на общини, на комисии, на държавни управления. Имам известни подозрения до каква степен тези хора са осведомени за казуса ".

Той уточни, че на комисията, която е изпратена, с цел да извърши инспекция, са предоставени всички нужни документи и информация. 

Последвайте канала на
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР