Силно вълнение и интензивни гръмотевични бури се очакват по българското

...
Силно вълнение и интензивни гръмотевични бури се очакват по българското
Коментари Харесай

Морето в мъртва хватка - как да я познаем

Силно неспокойствие и интензивни гръмотевични стихии се чакат по българското Черноморие в идващите дни. През идващите дни морето ще крие рисковото с умерено неспокойствие и прохладно време по брега. От на следващия ден стартират намаляване на вълнението и рисковото време. Очаква се поява на мъртво течение, по този начин плажуващите би трябвало да са доста деликатни, предизвестиха синоптици и спасители на плажа.

Опасните феномени ще продължат до неделя или понеделник, само че мъртвото неспокойствие е допустимо да продължи и повече.

" Вълнението е по-силно на юг от Обзор, на север по Черноморието то е по едва. За него е особено след отслабването на вълнението водните маси да се оттеглен ", разясни климатологът Петър Янков.

Той акцентира, че през съботния ден по морето ще вали, само че дъждът ще отмине бързо. По-динамично откъм превалявания ще бъде в западната половина от страната.

" Днес, в петък, събота и неделя Рила и Пирин ще бъдат негостроприемни за всички фенове на високопланинския туризъм ", безапелационен бе климатологът. Според него всички тези феномени за изцяло естествени са летните месеци.



Август е месецът, в който морето се трансформира и се появява мъртвото неспокойствие. От началото на седмицата бурният вятър сътвори доста работа на водните спасители.

„ При мъртво неспокойствие хората не би трябвало да влизат във вътрешността в морето. Ако към този момент са го създали обаче, би трябвало да излизат косово - т.е. диагонално, с цел да не ги тегли морето право навътре”, сподели инструкторът от БЧК Васил Алексиев.

Концесионерът на плаж „ Крайморие " Николай Димитров означи, че при мъртвото неспокойствие водата е видимо спокойна.

„ Вълната е дребна, без височина, само че когато се влезе в морето, човек усеща под краката си доста мощно издърпване на пясък и стартира да потъва в него. Веднага би трябвало да се излезе на брега”, добави той.

Съветът е: Ако видите празно и безшумно пространство сред вълните, не си позволявайте да влизате във водата!

На Илинден (по остарял жанр 2 август) морето се обръща - това всички сме чували, а моряците се опасяват от този ден не без съображение. Някъде към началото на август стартират да духат есенните ветрове и все по-често се появяват рисково мъртво неспокойствие и подводно течение.

В ранните часове на деня морето може да наподобява умерено, само че не постоянно е безвредно.

Ако попаднете в такова събитие, не би трябвало да се паникьосвате, а да се обърнете по тил, тъй като човешкото тяло има плаваемост и по този начин най-лесно може да се откопчите от " хватката " на морето.



Ако видите празно и безшумно пространство сред вълните, не си позволявайте да влизате във водата. Мястото сред трите стрелки, в действителност е мъртвото неспокойствие. Това е доста мощно течение, което няма да ви разреши да се върнете на брега, а ще ви завлече много във вътрешността в морето.

Трябва да сте наясно и че мъртвото неспокойствие не завлича към дъното. Навътре - да, само че не надолу. То не е въртоп и с огромна скорост се движи единствено повърхностният пласт вода. Не е необятно. Не надвишава 50 м, най-често е 10-20 м.

Като поплувате 20-30 м встрани, ще излезете от него. Не е дълго и не тегли километри във вътрешността. Бързо отслабва там, където връхчетата на вълните почват да се разрушават. Това място е най-много на 100 м от брега. Ако ли пък не можете да плувате, не влизайте да се плацикате там, където няма талази и морето е най-спокойно. Мъртвакът е тъкмо там.



Мъртвото течение е перпендикулярно на бреговата линия. След като усетите, че силата му понижава, започнете да плувате паралелно на брега. В момента, в който можете да го извършите и водата не ви връща назад, насочете се право към плажа, употребявайки вълните за помощ.

Седмица продължава мъртво неспокойствие с големи талази, които блъскат крайбрежията на Бургаския залив. В четвъртък, вълнението на морето бе четири бала, а ден преди този момент, на обособени линии доближаваше до 6 бала. Вълните заливаха първата линия на чадърите и шезлонгите, а в Ахтопол преди два дни се изви мощна стихия, която изпочупи огромна част от тях.

За да утихне морето, нужни са две неща - или да завали дъжд, или да задуха не северен, а южен вятър. Мъртвото неспокойствие нормално трае по 3, 5, 7 дни.

Имало е години обаче, когато мъртвакът не си е отивал 20 следващи дни т. е. цялостен месец.

“Истински призрачен сън е. Освен мъртвото неспокойствие има и мощен мелтем - вятър, който подвига вълната”, описаха спасители.
Източник: lupa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР