Ако за нас това звучи изненадващо, също толкова шокиращо би

...
Ако за нас това звучи изненадващо, също толкова шокиращо би
Коментари Харесай

Частни уроци изобщо не съществува като термин в Швеция

Ако за нас това звучи изненадващо, също толкоз шокиращо би било за шведските родители да си показват, че би трябвало да заплащат за в допълнение образование на децата си отвън постоянните занимания в учебно заведение. Това споделя Кремена Сьодерстрьом, българка, директорка на шведско учебно заведение.

В скандинавската страна се счита, че учебното заведение е длъжно да обезпечи обучение и поддръжка на учениците, тъй че да бъдат подготвени за независим живот и сполучлива реализация. Ако родителите се включват в образованието на децата си, това е добре пристигнало, само че никой не го чака от тях. Задължението да образова децата като пълноценни жители и справящи се с живота персони е напълно на учебното заведение.

За учениците, които изпитват усложнения или са пропуснали част от материала, се обезпечават спомагателни занимания с преподаватели от учебното заведение. Ако по време на тези занимания те покажат прогрес, това се отразява на оценките им.

Оценките са буквени и се слагат от шести клас нагоре, като броят им е по преценка на учителите. Цялостното показване на ученика през годините е решаващо за крайния му триумф, а не оценката от матурата и изпитите в края на стадиите на образование, което икономисва напрежението от явяването на изпит.

Това, което стимулира шведските възпитаници да учат, е желанието да си обезпечат добър живот, което не значи наложително висше обучение, а специалност. Тези, които имат упоритости, са задоволително добре готови да продължат в университет, където образованието е концентрирано върху нужните за специалността им предмети и е съчетано с доста процедура.

По въпроса с дисциплината и проблематичното държание на някои от учениците директорката споделя, че е длъжна да реагира на всеки сигнал, подаден от учителите, и да разиска и сформира проект за работа с ученика. За това тя разчита на екипа от експерти в учебното заведение, които дават отговор за здравето и общественото положение на децата. Случаят се разисква с учебния доктор или здравна сестра, психолог, кариерен съветник, с родителите, с цел да се помогне на детето да преодолее проблемите си и да се съобрази с разпоредбите на държание. Наказания не се ползват. При изключителни случаи се търси подпомагане от обществените служби или полицията.

Кремена Сьодерстрьом е директорка на учебното заведение " Игелста " в град наоколо до Стокхолм, прочут с огромен брой имигранти, висока безработица и престъпност. За няколко години тя съумява да трансформира учебното заведение от проблематично в проспериращо
Източник: lupa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР