Силно представяне на левите и крайнодеснитеЗагубили мандата си министри се

...
Силно представяне на левите и крайнодеснитеЗагубили мандата си министри се
Коментари Харесай

Макрон остана без мнозинство

Силно показване на левите и крайнодесните
Загубили мандата си министри се отдръпват от държавното управление

Меланшон ще желае избор на съмнение на кабинета

Центристкият алианс “Заедно!” на френския президент Еманюел Макрон остана без болшинство в Националното заседание, демонстрират резултатите след втория тур на парламентарните избори във Франция, извършен в неделя.

“Заедно!” получи поддръжката на 38,48% и ще разполага с 245 народни представители 577-местния парламент - под нужните за болшинство 289.

Втора мощ е новият ляв Новият екологичен и обществен национален съюз (НЕСНС) на крайнолевия Жан-Люк Меланшон, за който гласоподаваха 31,76% и им отредиха 131 места в Народното събрание. Трети е “Национален сбор” на Марин Льо Пен със 17,2% от гласовете и 89 депутати (при едвам осем представители в досегашния парламент). Консервативната партия “Републиканците” получава 7,25% от гласовете и 64 места.

Още 48 места остават за претендентите от други обединения.

Избирателната интензивност на втория тур беше още по-ниска от тази на първия, като спадна до към 46%.

Резултатите са съществено предизвикателство пред Макрон, който не е ясно с какви болшинства ще прокарва промените си, като даже не е ясно и по какъв начин ще наподобява държавното управление. По неписано във Франция предписание министрите, които не са съумели да завоюват мандат в Народното събрание, се отдръпват от постовете си. Така през днешния ден държавното управление, образувано от Макрон предишния месец, напуснаха министърката на екологичния преход Амели дьо Моншален и на здравето Брижит Бургиньон. Държавният секретар по морските въпроси Жустин Бенен също напуща кабинета.

Традиционната десница Републиканците разгласи, че счита да остане в съпротива. А в това време новият ляв съюз на Меланшон разгласи, че на 5 юли ще внесе искане за избор на съмнение против държавното управление.
Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР