Силната подкрепа на турския президента Реджеп Ердоган за Азербайджан в

...
Силната подкрепа на турския президента Реджеп Ердоган за Азербайджан в
Коментари Харесай

С Нагорни Карабах, Ердоган отцепва Турция от другите големи държави в световния ред

Силната поддръжка на турския президента Реджеп Ердоган за Азербайджан в спора в Нагорни Карабах отделя Турция от другите огромни страни и тревожи съдружниците от НАТО, които упорстват за преустановяване на огъня, написа " Ройтерс ".

Но за Ердоган решителната позиция е стратегически приоритет и скъпа нужда, която ускорява тактиката му за разпъване на военни мускули в чужбина, с цел да резервира поддръжката си вкъщи.

Ердоган разказва поддръжката на Анкара за Азербайджан като част от устрема на Турция за нейното " справедливо място в международния ред ".

Той вижда опция да промени статуквото в Нагорни Карабах - в който Франция, Съединени американски щати и Русия от десетилетия управляват напъните за интернационално ходатайство, а етническите арменци резервират контрола над анклава, макар че той е интернационално приет като част от Азербайджан.
 Турция прикани света да застане зад Азербайджан в спора в Карабах
Турция прикани света да застане зад Азербайджан в спора в Карабах

Светът би трябвало да е на страната на тези, които са прави

" Логиката на Турция в съвсем всички краища на картата е разединение. Всичко, което подкопава статуквото, е положително за него, защото предходното статукво е опълчено на неговите ползи ", разяснява Галип Далей, помощник в академия Робърт Бош.

" В Нагорни Карабах имаше замразен спор, с който той остана в ръцете на Армения. Турция желае да подкопае тази игра, даже в случай че не може да я дефинира изцяло ", поради обичайното въздействие на Русия в района, сподели той.

Позицията на Турция - изпращаща имплицитна опасност за Армения и предизвестие към Русия, която има пакт за защита с Армения - отразява нейното доверие във войната с дронове, употребена в Сирия, Либия и Ирак, разясняват политически анализатори.

Турските безпилотни летателни апарати в този момент оглавяват азербайджанските офанзиви и върховен чиновник в Анкара съобщи пред " Ройтерс ", че турците обезпечават инфраструктура и поддръжка за оръжията, макар че на бойното поле няма войски.

Ердоган също по този начин залага, че макар разликите си към Нагорни Карабах, Турция и Русия се схващат задоволително добре, с цел да предотвратят по-широк спор в района.
 Русия регистрира наличие на терористи в Нагорни Карабах
Русия регистрира наличие на терористи в Нагорни Карабах

" Терористични групировки, като фронт Нусра, Фиркат ал-Хамза, дивизия Султан Мурад "

Русия, Съединени американски щати и Франция насочиха апели за преустановяване на огъня поради Нагорни Карабах, само че Ердоган съобщи, че са пренебрегнали рецесията през последните три десетилетия и не би трябвало да водят мироопазващата задача. Турция споделя, че трайният мир ще зависи от предложенията за това какво се случва след края на военните дейности.

Позицията на Ердоган утежни словесната война с Франция, чието население включва над 600 000 от арменски генезис, само че тази словесна война се приема от главните опозиционни партии в Турция.

Военните триумфи и разтягането на военни мускули в други елементи на света помогнаха на ръководещата му партия АК, съюзена с националисти, да резервира преимущество в изследванията на публичното мнение макар обезценяването на валутата, което утежни икономическите последствия от пандемията на ковид.
 Ердоган охули Макрон за обещанието му да бори ислямисткия фракционизъм във Франция
Ердоган охули Макрон за обещанието му да бори ислямисткия фракционизъм във Франция

" Кой сте вие да произнасяте фраза като структуриране на исляма? "

Одобрението за работа на Ердоган се е нараснало с близо 5% предишния месец, съгласно изследователската група на MetroPoll, след спор с Европейския съюз за средиземноморските териториални права.

" Всички тези спорове там ускоряват чувството, че Турция е обсадена страна, вярно или неверно ", разяснява Синан Улген, ръководител на основания в Истанбул мозъчен концерн EDAM. Но " в последна сметка стопанската система е тази, която дефинира политическата конкуренция. "

Два стопански спада за толкоз години стопираха годините на напредък по времето на Ердоган, а организацията Moody`s оповестява, че Турция рискува рецесия на платежния баланс след близо 25% спад на лирата тази година.

Анкара разчита на вноса на газ от Азербайджан, който скочи с 23% през първата половина на 2020 година, това също е тласък да заеме твърда позиция по Нагорни Карабах.

Разходите за защита скочиха с 16% през тази година до 7 милиарда $, или 5% от общия бюджет, а военният бюджет скочи с съвсем 90% за едно десетилетие.
 Турция дестабилизира района и работи против мира, предизвести Израел
Турция дестабилизира района и работи против мира, предизвести Израел

Бени Ганц прикани за интернационален напън върху Анкара

Но трансграничните акции като тези, извършени от Турция в Северна Сирия, Ирак и Либия, са приоритет за Ердоган, съобщи втори турски върховен представител. " Нито пандемията, нито утежняването на бюджета няма да са спънка за разноските за защита. Не е за предпочитане, само че е наложително. Турция е на терен със Съединени американски щати и Русия. Не можем да мислим или да действаме на дребно. "

Намаленото наличие на Съединени американски щати в района оставя пролуки, които Турция и Русия се стремят да запълнят, употребявайки дипломация, с цел да оказват помощ за преодоляване на спорове в сирийската провинция Идлиб и в Либия, две продължителни прокси войни, в които те са на противоположни страни.

Анкара отхвърли изказванията - в това число от Русия - че е изпратила сирийски наемници да поддържат Азербайджан.

Тясното съдействие с Москва в доста области значи, че " няма заплаха да бъдете въвлечени в спор с Русия ", разяснява вторият формален представител.
 Ердоган: Турция се бори за заслуженото си място в световния ред
Ердоган: Турция се бори за заслуженото си място в световния ред

Турция поддържа " потиснатите " в Кавказ
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР